Lærer Vidar inspirerte prisvinnerne til oppfinnelsen som redder liv i fjøset

Artikkelen er over 1 år gammel

Bedriften Animal Rescue UB tok hele ni priser under SUM. Nå jobber de for å få produktet ut i butikk, og Innkjøpslaget på Alvdal er positive.

DEL

Tenk deg at brannalarmen går og i fjøset står en storfebesetning som må reddes ut så raskt som mulig. Det er vanskelig å holde dyra samlet og det er krevende å holde styr på dem når de omsider kommer ut.

– Det skjer også ofte at dyr som evakueres fra et brennende fjøs rett og slett forsøker å komme seg tilbake og løper rett inn i flammehavet. Årsaken er at de vil søke til dit de er kjent, forteller innovatørene i ungdomsbedriften Animal Rescue UB fra Alvdal.

Dersom en lykkes i å få dyra ut er det også en viss risiko for at de kan komme ut for nye, potensielle farer på trafikkerte veier og toglinjer og annet. Da gjelder det å holde styr på flokken. Det har Animal Rescue lagd en løsning for.

– Hele ideen vår var å lage et evakueringsgjerde for rask evakuering og flytting av husdyr, og produktet har vi valgt å kalle «Fireline». «Fireline» sparer tid og liv – og er rett og slett en trommel med strømtråd som skal henge på fjøsveggen. I trommelen er det en fjær som gjør at strømtråden vil holde seg stram når man drar den ut. Ved en eventuell evakuering eller flytting kan man dra ut strømtråden og feste den på en nærliggende bygning, en stolpe eller et tre. Når man slipper ut dyrene vil strømtråden føre dyrene inn til en trygg innhegning. Strømtråden vil også bidra til å holde dyrene samlet.

SE oppfinnelsen i bruk HER - filmet av Skogheim Media:

  Se "Fireline" i bruk under brannøvelse i kufjøset hos Geir Lohn, filmet av Skogheim Media

  De leker ikke butikk

  – Vi er storfornøyd! Det har vært lærerikt og i dag er det veldig artig!

  Superlativene haglet da «gründerne» hadde vært oppe på podiet gang på gang på gang, totalt ni, for å ta imot priser på Skapende Ungdomsmesse forrige uke. De går andre året på Storsteigen videregående skole, og viser hvor kort vei det kan være fra entreprenørskap i skolen til en forretningsidé og et produkt som markedet vil ha.

  Det var lærer Vidar Samuelshaug som satte dem på tanken, og Animal Rescue UB har utviklet et produkt til bruk i krisesituasjoner, først og fremst ved brann. Men, produktet er egnet også for eksempel når en skal flytte dyr fra fjøset og inn på dyrebil.

  LÆRERE: Mari Dalen Jordet, Trond Grøtting og Vidar Samuelshaug er lærere på Storsteigen, og som vanlig stilte de på SUM med sine ungdomsbedrifter og dro hjem med et stort utvalg priser i sekken.

  LÆRERE: Mari Dalen Jordet, Trond Grøtting og Vidar Samuelshaug er lærere på Storsteigen, og som vanlig stilte de på SUM med sine ungdomsbedrifter og dro hjem med et stort utvalg priser i sekken. Foto:

  – Dere er ikke bare ekte oppfinnere, men dere har også startet en bedrift. Hva har dere lært?

  – Vi har lært at det krever mye tid å drive en bedrift, og at det har tatt mye kveldsjobbing for at bedriften skal bli best mulig og bli sånn vi hadde håpet den skulle bli. Vi har også funnet ut det er kjent å ha støtte fra næringslivet i form av sponsing. Det er greit å ha litt startkapital så man får noe å begynne produksjonen med, svarer de.

  Nå når produktet er utviklet er de i ferd med å knytte til seg samarbeidspartnere, og er i god dialog med Innkjøpslaget i Alvdal.

  – Vi fant tidlig ut at vi ville ha Geir Lohn som mentor for ungdomsbedriften.

  Han er en mann med mye kompetanse og som virkelig har hjulpet oss! Vi har mye å takke Geir for! Det å ha en mentor som har kompetanse innenfor det området produktet dekker er viktig, er til stor hjelp. Det har i hvert fall vi erfart.

  – Dere driver en virksomhet, hvordan foregår det?

  – Alle i bedriften har fått hvert sitt verv, økonomiansvarlig, produksjonsansvarlig og så videre. Alle i bedriften har virkelig fått de vervene som passer best til hver enkelt. Alle er fornøyde og har klart oppgavene sine meget bra.

  – Har dere flere råd til andre i samme situasjon?

  – Hvis det er noen som har hatt utfordringer underveis i bedriften har vi hjulpet hverandre og kommet fram til en løsning sammen. Det har fungert veldig bra. Alt innenfor ungdomsbedrift vil jeg si er gode erfaringer å ha med seg videre. Man lærer hvordan det er å starte en bedrift, idéutvikling, hvordan man skal markedsføre seg og mye mer.

  – Hvilke vurderinger gjorde dere da dere valgte navn, og hvorfor på engelsk?

  – Vi valgte dette navnet fordi det sier veldig mye om produktet vårt. Det er et produkt som skal redde dyr, altså Animal Rescue. Grunnen til at vi valgte et engelsk navn er litt med tanke på at det kan bli et produkt som kan være aktuelt i utlandet. Samt med tanke på at et engelsk navn kanskje vil slå an litt bedre hos juryen når man kommer til fylkesmessa og eventuelt NM.

  – Også er det jo et navn man blir litt nysgjerrig på når man hører. Vi valgte også å ha et engelsk navn på produktet, Fireline, og hadde egentlig tenkt å ha et norsk navn på produktet siden bedriften hadde et engelsk navn. Men, så foreslo noen å kalle produktet for Fireline, og alle synes at det var et navn som passa utrolig bra til produktet.

  - Blir det dyrt for bonden dette da?

  - For en trommel med 50 meter strømtråd kommer den på litt over 2000 kroner. Hvis en ønsker 75 meter eller 100 meter lang tråd blir det noen hundrelapper dyrere!

  Dette er bedriften Animal Rescue:

  Silje Elise Østensen – daglig leder

  Eivind Thoresen – nestleder og IA-ansvarlig

  Audun Murud – økonomiansvarlig

  Henrik Løkken – produksjonsansvarlig

  Emil Neslund Samuelshaug – markedsføringsansvarlig

  Du finner virksomheten på Facebook dersom du søker opp navnet på bedriften. De kan også nås på e-post: animalrescueub@gmail.com og på tlf. 476 70 373.

  LES OGSÅ OM Mathis som har blitt en glad snekker og er på SUM for å treffe elevene der!

  Artikkeltags