Henning var i Sverige for å bekjempe skogbrann

Henning Høistad (t.h.) drar til Sverige igjen på søndag for å bekjempe skogbranner. På bildet står han sammen med beredskapsleder Bjørn Ivar Sevatdal fra Brannvesenet Røros, Os, Holtålen og Tydal

Henning Høistad (t.h.) drar til Sverige igjen på søndag for å bekjempe skogbranner. På bildet står han sammen med beredskapsleder Bjørn Ivar Sevatdal fra Brannvesenet Røros, Os, Holtålen og Tydal Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Henning Høistad var en av brannmennene som dro til Sveg i Sverige mandag 16. juli for å hjelpe til i skogbrannen.

DEL

- Nei, hva skal en tenke om sånt? Det gikk egentlig ikke opp for meg hvor stort det var før jeg var der selv, sier han.

Brannmannskapene fra Os og Røros ble sendt for å hjelpe til med slokking like sør for Sveg. Det som møtte de var en vegg på 55 kilometer bestående av flammer. I området fantes også tre andre skogbranner. SOS Alarm Sverige opplyser i tretiden fredag ettermiddag at til sammen herjer 61 skogbranner rundt om i landet. Nærmeste Fjellregionen er brannen i Hedeviken, som ligger omtrent ti mil fra norskegrensa.

Brannlukt kjennes i Os og Røros

All undervegetasjonen brant. Enkelte steder brenner det helt ned til ti-tolv meter under bakken, grunnet røtter og annen vegetasjon. Høistad beskriver situasjonen som nesten håpløs å få kontroll på.

- Når du har fått slukket 50 meter med brann så har det oppstått nye 100 meter et annet sted, sier han.

Noen steder er det for varmt og røykfyllt til at de kan gå videre inn og slukke brannen. De må angripe brannen fra sidene. Hovedsakelig er det lyng som brenner i Sveg-område, og lite brann i tretoppene.

Arbeidet går i ett så lenge brannmennene orker.

- Du jobber egentlig kontinuerlig, med små, organiserte pauser til hvile. Ellers så jobber du så lenge du orker og får lov til å holde på, sier Høistad og fortsetter.

- Det er ingen ende på det. Når du føler deg ferdig på en plass så brenner det et annet sted.

- Føler du at det arbeidet dere gjør er til hjelp?

- Jeg føler jo at vi får bidra bra med bilen, at vi bidrar til å komme inn i området og etablere fluktveier.

Det interkommunale brann- og redningsmannskapet i Røros, Os, Holtålen og Tydal har en gjensidig bistandsavtale med Jämtlands Redningsforbund, hvor de hjelper hverandre i nøden. I tillegg til Norsk bistand får Sverige hjelp fra Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland via EU, Litauen og Italia, og Russland har tilbudt hjelp. Svenske medier skriver om hvordan man kan melde seg som frivillig i kampen mot flammene.

Se video av brannen:

- Det er ikke risikofritt arbeid, påpeker Høistad.

Når de bekjemper brannene er de påpasselig med vindretningen og på å sikre seg vanntilførsel. Om forholdene tilsier det, kan brannen spre seg med mange kilometer i timen.

- Vi tenker hele tiden at vinden kan snu, og at vi hele tiden må sikre oss en vei ut, sier han.

Så langt i arbeidet har det ikke vært noen ulykker.

- Hvilke tanker sitter du igjen med nå som du er hjemme?

- Kanskje at her er det mye ødeleggelse, mye dødt område nå. Og at jeg har lyst til å dra dit og hjelpe til mer.

Brannkorpset fra Os dro inn med ti mann mandag 16. juli. Onsdag byttet de vakter, og har nå fire mann utstasjonert med skift på 48 timer. Fredag var det nytt bytte, og på søndag dro Høistad ut igjen. Beredskapsleder Bjørn Ivar Sevatdal fra Brannvesenet Røros, Os, Holtålen og Tydal sier at de vil fortsette å sende mannskap over grensa så lenge de har mannskap nok til det, og så lenge det er ønske og behov for det.

Torsdag ble styrkene fra Røros flyttet fra Sveg til Bräcke, som ligger mellom Sundsvall og Østersund. I Bräcke kommune er flere steder evakuert. Vannkanonen plassert oppå brannbilen fra Os kommer godt med i arbeidet om å komme inn i brannområdet og skape fluktveier. I Sveg har det svenske brannkorpset for nok kontroll på skogbrannen til at de norske brannmennene kunne bli sendt til andre steder som trenger hjelpen mer. Det betyr likevel ikke at faren i Sveg er over. Da de startet slukkingen på mandag var det fjerde gang det blusset opp i samme området.

Skogbrannene kan vare i flere måneder fremover. Når brannene går så langt ned i bakken som de gjør, kan tidligere branner lett oppstå igjen. Knusktørt landskap kombinert med vind gjør at flammene reiser raskt fra sted til sted. Det er estimert at skog for 600 millioner kroner har blitt brent bort.

- Det som kan minske skogbrannfaren nå er fire uker med regn, forklarer Sevatdal.

Regnbygene som har kommet til nå har vært kombinert med torden og lyn, noe som hjelper lite.

Artikkeltags