Reineierne frykter både tog og biler

Reineierne prøver å hindre flere rein å bli påkjørt. Veisalt trekker til seg dyra, og reineierne frykter både tog og biler. Her sørgående formiddagstog ved overgangen på Harborg søndag.

Reineierne prøver å hindre flere rein å bli påkjørt. Veisalt trekker til seg dyra, og reineierne frykter både tog og biler. Her sørgående formiddagstog ved overgangen på Harborg søndag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Salting av veinbanen skaper problemer. Lørdag kveld ble 46 tamrein drept av toget på Rørosbanen, etter å ha krysset jernbanelinja ved ei ferist som var tettet for vinteren.

DEL

- Vi sliter med at veien er saltet. Nå må vi prøve holde flokken unna, men det er vanskelig, sier reineier Ole Aslak Fjellheim til Arbeidets Rett søndag morgen.

Tragedien var et faktum lørdag kveld, da toget på Rørosbanen meide rett inn i en reinflokk som gikk på og ved jernbanelinja. Fjellheim og en reineier til var på stedet sammen med Jernbaneverket. De telte totalt 46 døde dyr, da toget hadde kjørt videre og området var noen lunde ryddet.

- Jeg ble varslet av en annen reineier som hadde fått beskjed fra en kompis på stedet, og dro oppover. Det var et grotesk syn som møtte oss, sier Ole Aslak Fjellheim.

- Det går ikke an å regne tapet i kun kroner og øre. Den økonomiske verdien er én ting. Dette er levebrødet vårt, og her har vi mistet livskraftige simler som skulle levd i flere år og fostret nye kalver i mange år framover. Videre har det sjølsagt et følelsesmessig aspekt. Dette er dyra våre.

Sperregjerdet som sto ferdig langs jernbanen i fjor høst, har forandret dyretrekket.  Yrkessjåfører har fryktet påkjørsler og ulykker, og det har vært flere påkjørsler mellom Røros og Ålen.

- Vi konstaterte at 46 var påkjørt og drept. De aller fleste dyrene hadde dødd der og da, forhåpentligvis nokså momentant, men det var også noen reiner vi måtte avlive på grunn av alvorlige skader. Alt skal destrueres og ble kjørt bort av Jernbaneverket, opplyser Fjellheim.

Han forteller at han har da sovet litt sist natt, sjøl om det tok litt tid å falle til ro etter gårkveldens synsintrykk og opplevelser.

- Om det er finnes rein som kom fra ulykken med mindre skader og nå befinner seg i skogene rundt i området, vet vi ikke. Vi prøver å få oversikt nå i dag. Hvor mye rein som befinner seg her nå har vi ikke tall på enda. Vi er selvfølgelig takknemlig dersom det folk observerer skadet rein der ute varsler oss om det, sier reineieren.

Videre henstiller han til bilister om å senke farten. Reinen trekkes til saltet, og det skaper trafikkfarlige situasjoner.

- Farten er tidvis stor på stedet, konstaterer Fjellheim.

Det er på det rene at reinsflokken krysset jernbanelinja over ferista på Harborg. De tok seg over ferista som var tettet på grunn av vinterbrøyting.

Det er Svevia som har veivedlikeholdet her, og driftsleder Stig Magne Tamnes i Svevia Røros sier til Nea Radio at dette er etter pålegg fra Statens Vegvesen. Det har ikke lykkes oss å komme i kontakt med Tamnes søndag formiddag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken