«Reisen» er full av sterke historier

HISTORIEFORTELLERE: Ungdommer fra Afghanistan, Irak, Eritrea, Somalia og Norge forteller flyktningenes historier fra scenen i Kulturhuset lørdag. Alle foto: Tonje Hovensjø Løkken

HISTORIEFORTELLERE: Ungdommer fra Afghanistan, Irak, Eritrea, Somalia og Norge forteller flyktningenes historier fra scenen i Kulturhuset lørdag. Alle foto: Tonje Hovensjø Løkken

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Den glade dansefesten blir avbrutt av flyalarm, og ungdommene må gjemme seg for lyskasterne. Flukten er et faktum.

DEL

Scenene og historiene er sterke, og det kan være lurt å ha lommetørkle med når forestillingen «Reisen» vises i Storsalen i kulturhuset på Tynset lørdag kveld. Mandag er det ungdomsskolen som får se danse- og teaterforestillingen som skoleforestilling.

På scenen står ungdommer fra Norge, Somalia, Irak, Eritrea og Afghanistan.

Disse er med på scenen: Hayat Khan, Juni Hjertager, Omid Ahmadi, Ingrid Øien, Suleman Saleh, Gina Nygård, Ali Kazemi, Tor Erik Martinsen, Abdullah Haghani, Hilde Moan Bjørshol, Abdinazir Mohumed Nuur og Ragnhild Sletten.

Regien er ved Siri Beate Fossum fra Ttrafo.

Initiativet kom fra Bekkmoen, som er bofellesskap for mindreårige asylsøkere. Med på laget er Teater i Fjellregionen (Ttrafo), Panta Rei Danseteater, Kulturtjenesten i Tynset, Tynset kulturhus og Tynset barne- og ungdomsteater.

Koreograf Silje B. Lian fra Panta Rei var med tre uker i oppstarten i slutten av august, og er tilbake nå i innspurten.

– «Reisen» er en kjempefin idé, og det er spennende å jobbe med denne gjengen. Noen av historiene har nok vært tøffe å dele, men vi har også mye moro, sier hun.

Den afghanske tynsetingen Hayat Khan har flyttet fra Bekkmoen nå, bor på hybel og går på skole. Drømmen er å bli politi.

– Det er artig å treffe nye folk, sier han om å bli kjent med de norske ungdommene.

Hilde Moan Bjørshol er én av dem. Hun forteller at de har jobbet i grupper – uten manus, med bevegelse som ble til dans, og også teater.

– Publikum kan vente seg hele spekteret fra latter til gråt, sier hun.

Gina Nygård sier det tok tid å innse at det de driver med på scenen, det er livet sånn det er.

– Flukten er ekte; det er skummelt å tenke på, supplerer Ragnhild Sletten.

Per Øyvind Berg som jobber på Bekkmoen tok sammen med kollega Aud Eli Svendsen tak i et ønske de lenge har hatt om å lage en forestilling.

– Gevinsten i dette er at de som bor og har bodd på Bekkmoen blir tryggere og sveises sammen med de norske her, sier Berg.

– Det kan nok være litt vanskelig å fortelle historiene, innrømmer Hayat Khan.

«Reisen» starter med krig, dramatikk og flukt. Men når temaet er hvordan det er å komme til Tynset, vil nok lattermusklene trenges hos publikum. For hvordan er det egentlig å møte tynsetinger som renner på ski og går på tur i naturen, og hvordan er det å komme til lille, kalde Norge?

Dans, bevegelse, teater og filmklipp er de 12 ungdommenes måte å fortelle på.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags