Kulemage og lite testosteron? Kanskje det hjelper med en tur på teater!

KLARE FOR TEATERHØSTEN: Betine Johannessen og Steinar Brekken gleder seg til teaterhøsten i Tynset kulturhus, og søker også etter teaterambassadører eller kulturverter.

KLARE FOR TEATERHØSTEN: Betine Johannessen og Steinar Brekken gleder seg til teaterhøsten i Tynset kulturhus, og søker også etter teaterambassadører eller kulturverter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Et teaterstykke om mannen åpner teaterhøsten på Tynset. Men 26. september er kanskje ikke den letteste datoen å lokke dem til teatersalen på, karene.

DEL

På dag to i elgjakta spiller Teater Innlandet i samarbeid med Ringsakeroperaen og musikkensemblet Traktor stykket Testosteron i Tynset kulturhus.

Kulturhusleder Steinar Brekken og Betine Johannessen som leder Ttrafo (Teater i Fjellregionen) håper likevel at alle som ikke er på jakt vil vurdere en tur på teater 26. september. Stykket til Lars Erik Holter og Frank Havrøy har allerede fått terningskast fem av Hamar Arbeiderblad.

Brekken siterer: «Hva skjer med mannen når kulemagen vokser, testosteronet er i fritt fall og selvsrespekten tar ferie?»

Det høres riktig trist ut, men det finnes noe annet der inne. En cowboy; en pistolero med krutt i nevene og beltet fullt av ammunisjon. En western-helt som nedlegger vakre saloon-piker!

– Her bør det være noe gjenkjennelig både for menn og kvinner, mener Brekken og Johannessen.

25. og 26. oktober kommer Teater Innlandet med Bør Børson, og 26. november er det tid for riksteaterforestilling for barn med Georgs magiske medisin.

9. og 11. november har Ttrafo et opplegg sammen med Tone Hulbækmo og Hans Fredrik Jacobsen, sønnene Hans og Alf og koret Vingel Singers. Da blir det møter både med historie og myter i konsertforestillingen Bak berg og blåne.

17. desember kommer Victoria productions med Jul i Blåfjell, og på nyåret er Riksteatret tilbake med voksenforestillinger på Tynset, nærmere bestemt med Fuglane av Tarjei Vesaas i februar. To barneforestillinger står også på programmet på etterjulsvinteren: Jungelboken og Bukkene Bruse lager rumpebrann.

– Det er nok å velge i for den som vil se teater, konstaterer Steinar Brekken og Betine Johannessen. De forteller at det har blitt enda enklere å skaffe seg billett på forhånd. Den kan kjøpes på nett som vanlig, med vipps på telefonen eller i en automat som er operativ på dagtid og erstatter billettsalget i kulturkafeen.

Sandbeck med Ellen og Siri

En annen Ttrafo-produksjon er en Vidar Sandbeck-kveld med Ellen Brekken og Siri Beate Fossum. Den finner sted 2. oktober, og det skjer en del spesielle ting rundt forestillingen.

– Det blir kaffe og fyrstekake, bedyrer Johannessen. Dermed er tidskoloritten lagt, og det bør ikke være vanskelig for publikum å ta utfordringen fra Ttrafo-lederen: – Det hadde vært artig om publikum kommer i passende klær, litt sandbecksk, fra 50- eller 60-tallet, sier hun.

Vil ha tak i kulturverter

Kulturhuslederen og Ttrafo-sjefen vil også gjøre det enda hyggeligere å gå på teater eller kulturarrangementer på Tynset. De forsøker nå å tromme sammen et lite korps av frivillige teaterambassadører eller kulturverter.

– En kulturvert er en som kan tenke seg å være med og arrangere. Hjelpe til med plakater, deling av arrangementer i sosiale medier, skjenke kaffe, rive billetter, være brannvakt, og rett og slett framsnakke forestillingene, oppsummerer Brekken.

Han legger til at det selvsagt ligger til jobben å møte dem som skal på scenen også. Som belønning vanker goder og gratis forestillinger.

– Vi ønsker oss en gjeng vi kan henvende oss til, sier Johannessen, og legger til at man ikke behøver å forplikte seg til flere oppdrag enn man selv vil.

Vi spør om det er slik at kulturetaten er så barbert at frivillige må ta over deler av jobben.

– Jeg er jo ofte helt alene når det for eksempel er et teaterstykke, medgir kulturhuslederen. Da skal han både koke kaffe og kontrollere billetter, være brannvakt og ta imot skuespillere og resten av ensemblet. Samtidig skal forestilling i Tynset kulturhus være en hyggelig opplevelse både for aktører og publikum, og det er Johannessen og Brekken sikre på at det blir når kulturvertene kommer på banen.

– Jeg tror dette kan være gøy, jeg, avslutter Steinar Brekken.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken