Synne (19) var høyt og lavt da vingelsingene skrudde tida tilbake til 1690

KARAKTER: En spikkende vingelsing med pipestemme - Synne Nordistuen hadde det travelt med rollebyttene under urpremieren på Ut!, sa bonden.

KARAKTER: En spikkende vingelsing med pipestemme - Synne Nordistuen hadde det travelt med rollebyttene under urpremieren på Ut!, sa bonden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Med finurlige ansiktsuttrykk og treffende karakterskildringer bar Synne Nordistuen Løvik urpremieren på sommerens teaterstykke i Vingelen.

DEL

«Ut!, sa bonden» er tittelen på årets lille oppsetning i Vingelen kirke- og skolemuseum. Stykket har undertittelen «Skogen æ vår!», og manusforfatter og regissør Rolf Norsen har nok en gang bladd i bygdeboka for Vingelen når han har funnet tema for stykket. Forestillingen er laget over samme lest som «Ut!, sa presten», som er spilt i to år før. Da foregikk handlingen på 1700-tallet.

Nå er året 1690, og gruvedrifta på Røros vil ha kloa i skogen ved Stortelneset. Det vil ikke folkene uti Åsen være med på, og i både én og to generasjoner kjemper de i retten og kanskje besøker de Kongen.

– Det siste vet vi ikke sikkert. Men det kan være slik at Esten Toreson dro for å treffe kongen, drodler Norsen.

Han legger til at det er en dose kunstnerisk frihet med i spillet. Med i spillet kan også publikum risikere å bli. Det er to skuespillere på scenen, men de har så mange roller å fylle at de etter hvert trenger hjelp fra salen.

TO AV FIRE: Kjell Gransletten og Synne Nordistuen Løvik er det ene skuespillerlaget; Erik Tangen og Inga Trøan Sundt er det andre.

TO AV FIRE: Kjell Gransletten og Synne Nordistuen Løvik er det ene skuespillerlaget; Erik Tangen og Inga Trøan Sundt er det andre. Foto:

På urpremieren svar Kjell Gransletten og Synne Nordistuen Løvik de to skuespillerne. Norsen forteller at de kjører med dobbel besetning, og at Erik Tangen og Inga Trøan Sundt er det andre laget.

Fra salen ble Bjørn Ivar Ryen dratt opp på scenen som kongen, Christian V, med åtte unger det var lov å snakke om, og seks som kanskje ikke burde nevnes. Neste gang kan det bli hvem som helst.

KONGE FOR EN DAG: Folk i salen må belage seg på å bli spurt om å være med på scenen. Bjørn Ivar Ryen var kongen, Christian V.

KONGE FOR EN DAG: Folk i salen må belage seg på å bli spurt om å være med på scenen. Bjørn Ivar Ryen var kongen, Christian V. Foto:

Som seg hør og bør i Vingelen i 1690, heter flesteparten av mannfolka Amund, og kvinnfolka heter Kirsti. Tore Estensen og kjerringa Dordi er et par av unntakene. De to skuespillerne spratt ut og inn av roller, og begge måtte tørke svetten da den halvtime lange forestillingen var over.

– Det er lagt opp til at vi kan spille både inne og ute. I dag ble det inne, sa regissøren og tittet på det øsende regnet utenfor.

Noen lattertårer falt nok også inne, for det er artigheter vingelsingene har å by på når de skrur tida tilbake. Et publikum på rundt 30, små og store, fylte museet.

Asveig Hunstadbråten er kvinnen bak kostymene. Det har vært språkekspertise inne i bildet også – for å sikre at både dansk og dativ blir riktig.

Ni ganger til å løpet av sommeren skal stykket spilles. Det blir blant annet flere forestillinger under Olsok i Tolga.

MANUS OG REGI: Rolf Norsen har brukt bygdeboka til å hente ideer.

MANUS OG REGI: Rolf Norsen har brukt bygdeboka til å hente ideer. Foto:


Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken