(Østlendingen): I et innlegg på Instagram fredag ettermiddag bekrefter Johaug at lørdagens tremil i Holmenkollen blir hennes siste.

«Den 5. mars 2011 jeg tremilen i VM på hjemmebane, min første seier som senior, og starten på et eventyr som har tatt meg steder jeg trodde aldri skulle nå. På mange måter føles det som om ringen sluttes når jeg nå på lørdag, den 5. mars 2022 står på startstreken til nok en 3 mil i Holmenkollen. Egentlig ønsker jeg ikke at reisen skal ta slutt, men det er en tid for alt, og jeg tror tiden har kommet for at jeg nå skal gjøre andre ting enn å satse fulltid på langrenn.» , skriver Johaug på sin private profil.

Også Skiforbundet bekrefter nyheten i en pressemelding fredag ettermiddag.

Therese Johaug har stått i det både i og utenfor skisporet gjennom en fantastisk skikarriere. I morgen stiller hun på start i Holmenkollen for å gå sin siste tremil i landslagsdrakta, hjemmearenaen hvor hun tok sitt første VM-gull på distansen for 11 år siden på dagen, skriver Skiforbundet.

– Det er likevel noen skirenn igjen av sesongen som skal fullføres, men tiden er nå inne til å starte fokuset på livet utenfor toppidretten, sier Johaug i pressemeldingen.

Av de største

Therese Johaug slo for alvor gjennom i 2007 da hun som 18-åring tok en sensasjonell bronsemedalje på 30 kilometer klassisk under VM i Sapporo. Da var nordøsterdølen fortsatt juniorløper.

15 år senere tok hun tre OL-gull under lekene i Beijing og står igjen som en av tidenes beste langrennsløpere, uansett kjønn.

– Vi sier farvel til en av de aller beste skiløperne vi har sett. Uten utestengelsen hadde hun vært den mestvinnende i verdenscupen gjennom alle tider, sier TV2 sin langrennsekspert Petter Soleng Skinstad til egen kanal.

Hun ble verdensmester for første gang på den nevnte tremila i VM på hjemmebane i Oslo i 2011. Måten hun parkerte Marit Bjørgen og Justyna Kowalczyk, og kunne feire med det norske flagget i et solfylt nasjonalanlegg foran tusener av tilskuere har skapt evig heltestatus.

Gullet var 33-åringens første av totalt 14 gull i VM-sammenheng. Kun Marit Bjørgen har flere VM-gull gjennom historien.

Etter de tre gullmedaljene i Beijing avslutter hun karrieren med fire OL-gull. Det første tok hun på stafetten i Vancouver i 2010 sammen med Vibeke Skofterud, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen.

16 NM-gull, tre sammenlagtseire i verdenscupen, tre sammenlagtseire i Tour de Ski og 80 verdenscupseire er fasiten, før hun skal ut å gå en siste tremil i Holmenkollen lørdag.

Johaug er en av de aller største gjennom tidene, og ville trolig vært tidenes mestvinnende vinterutøver i verdenscupen dersom hun ikke hadde vært utestengt i to sesonger.

Mistet to sesonger

For både 2017- og 2018-sesongen gikk uten Johaug etter at hun testet positivt på det forbudte stoffet Clostebol i oktober 2016.

Grunnen var at hun brukte en leppekrem under en samling i Seiser Alm i Italia den høsten. Leppekremen viste seg å inneholde stoff som sto på dopinglista.

Johaug ble dømt til 18 måneders utestengelse og gikk dermed glipp av både VM i Lahti i 2017 og OL i Pyeongchang året etter.

To tøffe år til tross, 33-åringen kjempet seg tilbake og har siden hun kom tilbake vært bedre enn noen gang.

Hun vant på direkten i verdenscupåpningen i november 2018 og har siden den gang dominert internasjonal langrenn, i tillegg til å imponere med løpesko, blant annet under en 10.000 meter spesielt satt opp for henne under Bislett Games arrangementet Impossible Games sommeren 2020.

Hylles

Langrennsverden mister en av sine største stjerner noen gang når Johaug nå legger opp.

Ikke bare har hun vært best, hun har også vært en profil på alle mulige måter.

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn har fulgt Johaugs karriere tett.

– Sammen med Marit Bjørgen har hun gjort kvinnelangrenn til noe ekstra populært. Det er naturlig å avslutte karrieren nå vil jeg si. Det eneste hun manglet i samlingen var individuelle OL-gull, og de klarte hun å vinne tre av i Beijing-lekene, sier Bjørn til NTB.

– Hva gjorde henne så god?

– Hun er en av de best trente idrettsutøverne i Norge gjennom tidene. Hun har en enorm utholdenhet og arbeidsmoral og -kapasitet.

Petter Northug mener tidspunktet er perfekt.

– Jeg føler det er et perfekt tidspunkt å legge opp. Det lå litt i lufta. Etter comebacket, har hun kommet tilbake og dominert, senest i OL. Therese har hatt en fantastisk karriere. Selv om hun har møtt motgang på veien, har hun hele tiden vist styrke med å gjøre ting eksemplarisk. Eksempelvis var hun i høyden den tiden hun var utestengt, sier Petter Northug til TV2.