Niåringene Thobias Skancke, Benjamin Schrøter Ericson, Lovisa Løvnes og Guro Sjøvold i 4. trinn på Sundveien skole på Røros er ivrige og snakker i munnen på hverandre da de forteller om julekonserten 4. trinn på Sundveien skole arrangerer torsdag 15. desember.

– Jeg er mest nervøs for å synge foran mange folk, sier Guro.

For det er ikke snakk om en liten konsert kun for foreldre de 44 elevene i 4. trinn skal arrangere. Med gode medspillere i lærere og foreldre, inviterer de hele lokalsamfunnet til å komme i julestemning i selveste Bergstadens Ziir. Samtidig er konserten en eneste stor julegave til "En hjelpende hånd for Fjellregionen", som får overskuddet.

– Jeg bare gleder meg! Eller, det er litt skummelt hvis jeg synger feil, men det gjør jeg ikke, sier Lovisa, og forteller at klassen har øvd så mye at de kan sangene godt.

– Jeg gruer meg ikke til at jeg skal danse, men hvis noen danser feil og så ser jeg på dem og også begynner å danse feil! sier Thobias, før alle fire konkluderer med at det egentlig ikke er så farlig fordi publikum vet jo ikke hva som er feil.

Her kan du høre en smakebit av det elevene serverer på julekonserten:

Torsdag 15. desember åpner 4. trinn ved Sundveien skole på Røros dørene til Bergstadens Ziir og sin julekonsert. Det gjør de med en inngangspris så billig at de fleste kan få seg en julekonsert, og overskuddet gir de til "En hjelpende hånd i Fjellregionen".

Med proffe musikere

Teamleder for 4. trinn, Arne Bones, forteller om en klasse som er veldig glad i musikk og sang. Av de 44 elevene er det hele 24 som skal stå på konserten som solister.

– Vi har så mange som vil stå på scenen og vise seg fram. Det er jo noe av det viktigste vi gjør, å få de til å føle seg trygge på sånne ting.

Selv spiller Bones gitar og skal medvirke på konserten. Med seg har han både andre lærere og foreldre av fjerdeklassingene. En av foreldrene er Sola Johnsen, som kommer innom og henter et trommesett.

– Jeg har bidratt tidligere også, til blant annet Kardemomme by, og dette er bare artig. Det er morsomt at det er så mange proffe med også, da må jeg øve! sier Johnsen, og drar med seg trommesettet for å møte klassen til øving litt senere på dagen.

Sammen med Bones og Johnsen er Tron Westberg med på fele, Erik Roll på gitar, Jan Ødegård på piano og Terje Forsberg på bass.

– Ungene er ekstremt flinke til å synge, og helheten her blir veldig bra, sier Bones.

En konsertopplevelse for alle

Denne dagen er representanter fra "En hjelpende hånd i Fjellregionen" invitert for å hilse på 4. trinn. De blir møtt med et vers av en av sangene som er innøvd til konserten.

– Vi synes dette er veldig stas, sier Linn Ydse Høsøien og Tyra Gullikstad Klokkervold fra organisasjonen.

De to tar seg tid til å fortelle elevene om hva de jobber med og hvordan de jobber for å hjelpe mange familier nå før jul, og ellers.

– Gjør dere noe annet enn å hjelpe folk som trenger det? spør en gutt.

– Nei, det er det vi gjør, men vi hjelper på forskjellige måter, svarer Klokkervold, og ramser opp både snømåking, innkjøp, hjelp i form av mat og penger, og det å snakke med folk som trenger noen å snakke med.

– Hjelper dere bare folk på Røros? spør en annen elev.

– Neida, over hele Fjellregionen, svarer de to fra "En hjelpende hånd", og ramser opp kommuner fra Rendalen i sør til Holtålen i nord.

– Dette er viktig lærdom til elevene, sier Arne Bones, og forteller at de også har et annet budskap med konserten.

– Vi gir overskuddet til et veldedig formål, men det er også et annet aspekt ved dette. Konserter er dyrt. Her koster det minst 50 kroner, og da kan man betale det, eller mer om man vil det. Det tror vi gir de fleste på Røros en konsertopplevelse før jul, sier Bones.

– Det er ingen som er så god til å spre juleglede som barn!

Et tverrfaglig prosjekt

Foruten å ha øvd i mange timer, både på skolen og hjemme, har elevene laget egne plakater som er hengt opp ulike steder på Røros. Billettene har de også laget selv, i tillegg til at mange lokale bedrifter har sponset konserten. Det betyr at overskuddet til den veldedige organisasjonen blir større.

– Gleder dere dere til konserten?

– Ja! sier Thobias, Benjamin, Lovisa og Guro i kor, men Benjamin må likevel innrømme at han grugleder seg litt.

Sammen med tre klassekamerater som konferansierer skal han lose publikum gjennom et rikholdig repertoar av julesanger.

– Hva er det beste med å gi en sånn konsert i julegave til noen som trenger det?

– At vi kan hjelpe til å hjelpe andre mens vi har det gøy, sier Thobias og de andre nikker enig.