Støtter du Magnus ved å hetse Ragnhild?

DEBATTEN: Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug og Magnus Holøyen deltok begge i Debatten på NRK1 torsdag kveld. Foto: Guril Bergersen (Arbeidets Rett)/Ida Thune Øritsland (NRK).

DEBATTEN: Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug og Magnus Holøyen deltok begge i Debatten på NRK1 torsdag kveld. Foto: Guril Bergersen (Arbeidets Rett)/Ida Thune Øritsland (NRK).

Holøyen-brødrene fortjener at folk viser dem støtte. Er hets mot ordføreren måten å gjøre det på?

DEL

KommentarVG har gjort en viktig jobb med å bringe Tolga-saken fram i lyset. Avsløringen tyder på at det offentlige har sviktet i mange ledd.

Framstillingen av de tre brødrene som er umyndiggjort er opprørende. Kommunens øverste leder, rådmannen, vil ikke kommentere enkeltsaker til tross for at fritak fra taushetsplikten. Det vil heller ikke Fylkesmannen som har opprettet vergemålene.

Dagen etter VG-avsløringen kommer Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug på banen. Hun vil belyse saken og ber selv om at kommunen blir gransket.

I dagene etter VG-oppslaget har saken eskalert. Sakens foreløpige klimaks kom da Ragnhild Aashaug møtte Magnus Holøyen til Debatten på NRK torsdag kveld. Bare noen timer tidligere hadde statsminister Erna Solberg beklaget til Tolga-brødrene på vegne av det offentlige Norge. Ville Magnus få den samme beklagelsen fra ordføreren i Tolga?

Aashaug beklaget. Eller gjorde hun det?

– Jeg må jo si til Magnus at jeg bare må beklage dersom han opplever at kommunen ikke ville han og brødrenes vel, sa hun.

Deretter gjentok hun at det er viktig for henne at Tolga kommune kommer til bunns i saken og at taushetsplikten var problematisk.

Ja, hun kun lagt seg mer flat. Hun kunne bedt om unnskyldning, regissert av NRK. Men det rettferdiggjør ikke hetsen som eksploderte etter Debatten i går.

Siden søndag har Ragnhild Aashaug stått i stormen. Alene. Da Tolga-saken skrek etter et svar fra det offentlige, tok ordføreren tok på seg ansvaret. Hun kunne valgt den enkle løsningen og gjemt seg. Hun kunne nektet å stille på Debatten, slik Fylkesmannen gjorde. Men hun valgte å gi Tolga kommune et ansikt.

Prisen må hun betale nå. I form av hets og sjikanerende meldinger på sosiale medier.

– Jeg skjønner ikke hvordan et menneske som deg fikk ordførervervet i Tolga, du burde selv vært satt under tilsyn, skriver en.

– Maken til feig og usmakelig drittkjerring som på TV ikveld. En stor skam opp på skammen Tolga kommune har gjort mot de tre brødrene, skriver en annen.

– Jeg blir kvalm av Ragnhild Aashaug, skriver en tredje.

Det er bare tre av de over 70 innleggene som har kommet på ordførerens private Facebook-profil de siste dagene. Og det stopper ikke der. Det er kommentarer på kommentarer. I tillegg kommer e-poster, telefoner og meldinger.

Samtidig er det stadig flere i lokalmiljøet som slår ring om ordføreren.

– Nå har kommentarene gått alt for langt! Alle mennesker fortjener respekt, også ordføreren vår som i 7 år har gitt alt for bygda si! Stopp nettmobbingen nå, skriver sokneprest i Tolga, Reidun Woie Kleveland.

Mye av kritikken i Tolga-saken har handlet om at de tre brødrene ikke ble hørt. De ble "satt i bås" og diagnosen psykisk utviklingshemmet ble brukt på vegen mot vergemål, uten at legen hadde snakket med dem.

Samtidig som det på sosiale medier etterlyses rettssikkerhet i samfunnet, er det mange som ikke nøler nøler med å hamre løs med personhets og grove karakteristikker i en sak de færreste av oss kjenner detaljene i.

Tolga har blitt stemplet. Kommunen vil bli gransket og ordføreren har selv bedt om at alle opplysningene blir lagt på bordet. Det er ikke kommunen det er synd på i "Tolga-saken". Det handler om enkeltmennesker - og de er like mye verdt om de heter Magnus eller Ragnhild.

De som virkelig vil vise sin støtte til brødrene på Tolga bør gjøre det ved å heie på dem. Ikke ved å hetse ordføreren som aldri har stilt en eneste diagnose.

Artikkeltags