Sommerens turtips i Fjellregionen: Vanghøa

Vanghøa: Fjellet sett nede fra Hodalen.

Vanghøa: Fjellet sett nede fra Hodalen. Foto:

Tursesongen er her for fullt! Fram med ryggsekk, fjellsko, matpakke, pågangsmot og godt humør! Det er så mange flotte naturperler i fjellregionen vår, noen oppdaget og godt besøkt, andre ikke. Her er det bare å velge og vrake, enten det er en litt mer krevende topptur, eller en rolig rusletur tilpasset hele familien. Sommerens turtips går til alle kommunene i distriktet vårt, dette er dagsturer som er ment å passe alle turglade i alle aldre.

DEL

Hodalen: Vanghøa (1150 moh).

En kanskje litt mindre kjent turmål i Hodalen i Tolga kommune, går til Vanghøa. Dette høydedraget ser en oppe til høyre når en kommer fra Tolga og innover mot Hodalen. Turen er en fin familietur, vel 10 km tur/retur. Beregn ca 2 timer fra parkeringa og opp til toppen.

Adkomst og terreng

Følg Fv26 fra Tolga mot Hodalen og ta av til høyre like etter kirka merket med skilt Nedre Hodalen. Dette er en gardsvei som har bomkasse lengre nede. Parkering ved skilt Midtveien. Herfra er det merket DNT sti oppover lia og innover fjellet til Raudsjødalen. Stien oppover går i koselig og frodig bjørkeskog. Etter vel 40 minutter gange når en skoggrensa, her er det som om hele fjellheimen åpner dørene og ønsker velkommen til vidda som ligger der! Videre er det bare å nyte turen på fin sti oppover, før en dreier av til høyre opp mot det høyeste punktet. God tur!

Utsikt fra toppen

Nord-østover ligger hele dalføret med flere grender på rad og rekke som Hodalen, Kåsa og Øversjødalen. Et vakkert skue er alle de flotte innsjøene innover som blinker i sollyset; Nordersjøen, Drengen, Stikkelen og Storsjøen for å nevne noen. Fjellmassivet i nord er Hommelfjellet med Gråhøgda som høyeste punkt med 1543 moh. Sålåkinna er et landemerke i østlig retning, sammen med de andre mest kjente fjella i distriktet som Elgpiggen, Raudsjøpiggen, Tronfjell og Store Bjørsjøkletten, er utsikten fra Vanghøa storslagen med 360 grader panorama!

Artikkeltags