Venstre-Carlsen på Tolga vil ikke være med på noen skjennepreken

VENSTRE: Trond Peder Carlsen står støtt i Venstre og vil ikke skjenne verken på regjering eller eget parti.

VENSTRE: Trond Peder Carlsen står støtt i Venstre og vil ikke skjenne verken på regjering eller eget parti. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Venstre-representant Trond Peder Carlsen i kommunestyret på Tolga mener lokalpolitikerne må avfinne seg med kommunenes nye inntektssystem.

DEL


Carlsen er ikke villig til å være med på noen skjennepreken mot en blå regjering som nå kan få nyanser av grønt.

I Alvdal har Sigmund Kveberg Paaske meldt seg ut av Venstre etter at partiet nå går i regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet. Til Alvdal midt i væla sier Paaske at verdisynet til Frp er langt unna det verdisynet han står for i Venstre. Nå blir han uavhengig representant i kommunestyret.

– Miljøpolitikken og landbrukspolitikken er noen av de største forskjellene, sier Paaske til den lokale nettavisen.

– Vil heller påvirke

I Tolga sier partifelle Trond Peder Carlsen at han heller vil at Venstre skal påvirke regjeringen i en retning som er i distriktenes favør. Han ga uttrykk for dette under budsjettdebatten i Tolga kommunestyre torsdag. Der ble inntektsnedgangen til kommunene diskutert. Blant annet var det nye inntektssystemet for kommunene tema.

Inntektssystemet tror Carlsen det er lite å gjøre noe med.

– Jeg er ikke innstilt på å gi en skjennepreken til regjeringen med den vakre blåfargen, sa han, hvorpå representanter fra røde partier raslet med sine røde kjoler og framsnakket rød regjering da de senere tok ordet.


– Kald, ikke sint

Budsjettenigheten i Tolga var stor og debattklimaet gemyttlig torsdag.

– Om jeg skjelver i stemmen er det ikke fordi jeg er sint, men fordi jeg er kald, kommenterte Trond Peder Carlsen.

Aps Marit Gilleberg var raskt på foten og la mer ved på peisen på Malmplassen.

Hun mintes budsjettdebattene som heftigere i den tiden hun selv var ordfører, og fortalte historien om den gangen sønnen tok telefonen da Arbeidets Rett ringte for å snakke om budsjettet – og svaret var at ordføreren ikke var tilsnakkendes; hun var både sur og grinete.

– Jo mindre vi har å kjempe for, jo viktigere er det at vi enige, konkluderte Gilleberg denne gangen, og la til at hun er opptatt av sommerjobb for ungdom.

SV la for dagen økt helsesøsterressurs som en hjertesak. Prosjektmidler kan bli løsningen for både dette og sommerjobbene.

Redusert driftsramme

– Det er ingen tvil om at det er krevende å gå fra 112 millioner i 2018 til 107,5 millioner i driftsramme i 2021, kommenterte rådmann Stein Halvorsen før politikerne startet debatten.

Rådmannen betegnet likevel Tolga-budsjettet som det meste offensive budsjettet på mange år, med ny barnehage og kulturbygg som skal bygges inntil skolen.

– 51.5 millioner er en veldig stor investering, og et signal om at vi har framtidstro, mente rådmannen.

Varaordfører Leif Vingelen (Sp) snakket om befolkningsnedgangen og bortfall av flyktningemidler.

– Vi må bare brette opp ermene, sa han.

Han kommenterte fakkeltoget på Tynset i budsjettprosessen der, og undret på om ikke faklene heller burde vært tent på Løvebakken.

– Vi ser at vi må fri til Kristelig Folkeparti, sa Vingelen, og kommenterte at Venstre nå går i samarbeid med Høyre og Frp.

Vingelen responderte raskt på Venstre-Carlsens innspill om å avfinne seg med inntektssystemet.

– Jeg er medlem av et parti fordi jeg har troen på at vi må ha en tydeligere fordeling av midler. Vi kan påvirke. Det er derfor vi driver politikk, repliserte han.


Artikkeltags