(Trønder-Avisa:) – Jeg kjent med en gang at de var storfisk som hadde bitt på. Jeg måtte holde igjen, og brukte litt tid på å få den opp. Bekymringen ligger i om man har nok snøre, og fisken var akkurat like stor som fiskehullet. Da gjelder det å treffe på rett, sier Haugan, og legger til at røya ble tatt på pilkestikk med røyeblink og maggot.

Fangsten gjorde at Haugen slo sin gamle isfiskerekord, som var ei røye på 2,6 kilo.

– Det er den største lykken å få en slik fisk. Det er lenge mellom det skjer, og kanskje er det noe man kun opplever én gang i livet, sier isfiskeren.

«Hemmelig fiskevann»

Hvor han fikk den store fangsten, vil Haugen holde hemmelig, men han kan røpe at det ikke var i hjemkommunen Meråker, at fisken ble fanget.

– Jeg pleier å holde slikt hemmelig. Jeg og noen kompiser var på en ukes fisketur, og vi var langt til fjells ved et rimelig stort vann, sier han.

Fiske er Haugans store hobby. Han fisker vel så mye i sommerhalvåret som på vinteren.

– Jeg har som regel med meg en sekk med alskens fiskeredskap. Den ene dagen er det stang som gjelder, og den andre er det oter, så det gjelder å være forberedt. Og på høsten setter jeg gjerne garn, sier 42-åringen, som fisker ofte, både i Meråker og i Tydal.

Helgens storfangst havner ikke i stekepanna, men skal røykes.

– Drømmefangst

Fiskebiolog og sportsfiskelærer Eskil Hennang Røkke er imponert over fangsten.

– Dette er en drømmefangst å få på kroken på isfiske. Ei røye på denne størrelsen er ikke noe man drar opp av isen ofte, og i hvert fall ikke i trønderske fiskevann, sier sportsfisklærer Eskil Hennang Røkke fra Verdal, som for tiden er i Finnmark med skoleelever og fisker både i ferskvann og i havet.

Hennang Røkke har mange års med fiskeerfaring, men har til gode å få en fisk på over tre kilo på isfiske.

– Skal man få røye på denne størrelse på isfiske, må man ha gjort et grunnarbeid først. Man må vite litt om vannet, og lokke røya til seg. Den liker ting som blinker. I tillegg handler det nok om å være på rett plass til rett tid, sier fiskebiologen.