Hvor mye diesel klarte disse bøndene å spare?

Kurs i økonomisk kjøring: Fra venstre, Vidar Westum, Aasmund Langeland, Morten Rusten, Jo Arild Haugom, Stig Brevad Lien, Øyvind Motrøen, Håkon Enget, Geir Rønning, Jon Storhaug og Embret Rønning var på plass i Vingelen på torsdag. Langeland hold kruset om økonomisk traktorkjøring. Foto: Trond Findahl

Kurs i økonomisk kjøring: Fra venstre, Vidar Westum, Aasmund Langeland, Morten Rusten, Jo Arild Haugom, Stig Brevad Lien, Øyvind Motrøen, Håkon Enget, Geir Rønning, Jon Storhaug og Embret Rønning var på plass i Vingelen på torsdag. Langeland hold kruset om økonomisk traktorkjøring. Foto: Trond Findahl

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

10 bønder var samlet i Vingelen torsdag for å lære litt om hvordan man kan økonomisere kjøringen med traktor.

– Her har vi muligheten til å slå to fluer en i en smekk; for det første så er det bra for lommeboka i tillegg så gjør vi en innsats for miljøet, sa kursdeltaker Embret Rønning før han skulle teste hva han hadde lært under den teoretiske delen av kurset.

Forbedring

Kursdeltakerne startet dagen med å kjøre en strekning på cirka tre kilometer, samt utføre noen enkle oppgaver med traktoren. Drivstoff-forbruket ble da nøye overvåket før de trakk inn i Bunåva for en teoretisk del ledet av Aasmund Langeland fra Hedmark landbruksrådgivning. Han ga dem noen tips for hvordan de kunne kjøre mer økonomisk. Etter dette kjørte deltakerne den samme ruta en gang til.


– I snitt brukte gruppa 9,3 prosent mindre drivstoff den andre turen. De beste kuttet drivstoff -forbruket med 25, 18 og 19 prosent, kunne Grim Jardar Aasgård, leder i Tolga bonde- og småbrukarlag fortelle etter endt kursdag.


– Det er absolutt noe å lære her, det er det ingen tvil om. Og jeg tror ikke man kan lære dette av seg selv heller, derfor er jeg med her på kurset, sa Morten Rusten som hadde tatt veien helt fra Brydalen til Vingelen for å lære økonomisk kjøring

Samarbeid

Arrangør av kurset var Tolga bonde- og småbrukarlag sammen med Nord-Østerdal landbruksrådgivning.


– Dette er et praktisk og pedagogisk kurs i energieffektiv traktorkjøring med bakgrunn i en landsomfattende energi- og klimakampanje fra Landbruksdirektoratets Energigården, fortalte Aasgård.


Han håper kurset var en start på en bevisstgjøring mot mer energieffektiv traktorkjøring i hele regionen.


– Kurset her i dag er for hele regionen, men av praktiske årsaker så har vi ikke plass til flere enn ti stykker hver gang.


– Så nå blir det flere kurs?

– Vi har ikke tidfestet noen flere kurs ennå, men det håper vi å få til ja.

Bevisstgjøring

Aasgård peker som Rønning på at man med fokus på å bruke så lite drivstoff som mulig for de oppgavene som må gjøres bidrar på to fronter.


– Det er hyggelig for lommeboka, det er en del. Men det er også vel så viktig at man ved dette gjør en innsats for klimaet. Det er viktig at vi i landbruksveiledninga og fagalgene tar fatt i klima og energi utfordringene, sa han.


Vidar Westum fra Nord-Østerdal landbruksveiledning henger seg på.
– Det er første gang vi arrangerer et slikt kurs og vi er veldig glade for den gode oppslutningen. Vi synes det er viktig å skape en bevissthet omkring hvordan man kan spare litt diesel, sa han mens han møysommelig målte opp diesel for en ny runde med traktoren.


 

Artikkeltags