Vatnet tok Tronfjellveien

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Til dels kraftig tordenvær og regnskyll søndag ettermiddag gikk hardt utover veien til Trontoppen i Alvdal.

Jan Inge Gjermundshaug i Tronfjell Maskin som eier og drifter det som er Norges nest høyeste fjellvei melder på Facebook at det er slutt for denne sesongen i Blåskarven.

Vegen er åpen til Flattron, men ikke lenger. Enorme vannmengder som fosser utover i det bratte terrenget har gjort store skader, anslagsvis i millionklassen ifølge nettstedet Alvdal midt i væla. Veien er gravd ut flere steder.

Regnværet som dundret ned søndag var svært lokalt. I Vingelen har det visstnok ikke falt en dråpe nedbør. På Røros har det ikke regnet. På Tynset og Alvdal øste det ned. Flere på Alvdal melder om både lyn og torden, snø og hagl. Flere små bekker og elver gikk opp i regnværet, men vatnet synker ventelig igjen rimelig fort. Verst gikk det med veien opp til Trontoppen. 

Tronfjellveien ble bygget etter at NRK i 1959 bestemte seg for å bygge radio- og TV-sender på toppen av Tronfjell i Alvdal.

Arbeidet ble utført av brødrene Ottar og Ingvald Gjermundshaug fra Alvdal, etter Telegrafverkets oppfordring om at det måtte være ferdig i løpet av en måned.

For egen regning og risiko satte brødrene Gjermundshaug i gang arbeidet. Det pågikk døgnet rundt helt til Tronfjellveien sto ferdig 1. juli 1959. Det første utstyret kunne fraktes til toppen med bil og Telegrafverket var spart for ett års arbeid.

I dag brukes veien av mange turister i sommerhalvåret, og det er mulig å kjøre buss helt til topps. Veien brukes også av Norkring og Avinor, som begge har installasjoner på toppen – et radio- og fjernsynstårn og en radarstasjon for overvåking av flytrafikk og luftfart.

(Kilde: opplevalvdal.no)

Artikkeltags