Fredag inviterer Pressemuseet Fjeld-Ljoms Venner til jubileum både for 130 år og for 40 år.

– Vi har en dugnadsgjeng som samles et par ganger i året for å vedlikeholde det tekniske utstyret og ha opplæring av nytt personell i de gamle teknikkene. Denne uka samles vi i fire dager, og i et slikt jubileumsår fant vi ut at ei markering så absolutt var på sin plass, forteller Hvamstad.

God oppslutning

Han berømmer dugnadsinnsatsen fra ildsjeler fra alle deler av landet.

– Vi har noen som har vært med helt siden 1976 da avisproduksjonen flyttet fra avishuset ved Hitterelva - og ble modernisert. Det er mye vedlikehold som skal til for å få så gammelt utstyr til å fungere, men pågangsmot og øye for praktiske løsninger gjør at vi fortsatt - som de eneste - kan trykke avis på gamlemåten med blysats, forteller Hvamstad, som legger til at de er i gang med å lære opp tre nye på settemaskin og én på trykkeriet.

 

– Avishuset er unikt, men vi har utfordringer i å vedlikeholde det gamle utstyret. Utfordringer finnes også utvendig, der det skulle vært gjort nødvendig vedlikehold. Nå er det slik at det er venneforeninga som har ansvar for det tekniske utstyret innvendig, mens det er eier og forvalter som har utvendig ansvar. Vi har et godt forhold til både Rørosmuseet og Musea i Trøndelag - som er eier og forvalter - men de har lite med penger til utvendig vedlikehold. Det bekymrer oss noe, sier Hvamstad.

Program

Fredagen er den store jubileumsdagen der jubileumsseminaret starter med at Per Edgar Kokkvold og Astrid Gynnild tar for seg henholdsvis «Lokalavisa - en viktig del av norsk identitet» og «Lokalavisa som lyttepost og læringsarena».

– Så har Jan Erik Øvergård og Steinar Bendixvold jobbet med et dokumentasjonsprosjekt der de har videointervjuet de siste som var med når Fjeld-Ljom ble laget i avishuset. Første del i dette dokumentasjonsprosjektet presenteres fredag, forteller Hvamstad.

Så følger årsmøte og jubileumsmiddag for venneforeningen, før Pressemuseet åpner dørene for alle som vil sjå gammeldags avisproduksjon lørdag. Venneforeningen har i dag rundt 70 enkeltmedlemmer og 10-15 bedrifts- og organisasjonsmedlemmer.