Falken og Falkhøgda (1151 moh) i Os kommune:

Høsten er den fineste tida for fjellturer vil veldig mange påstå. Ingen insektplager, ren klar luft, og fargespekteret – ja nå har naturen virkelig åpnet malerskrinet! Fasinerende er det å gå i bjørkeskogen som lyser i gult og orange, for så å komme opp i høyfjellet der fjellbjørka og rypebær imponerer med alle tenkelige rød- og lillafarger. Turen som beskrives her går til seterområdet Falken og Falkhøgda som det høyeste fjellet. Området ligger helt nord i Os kommune.

Start turen fra parkeringsplassen med å gå opp til Falkpiggen (987 moh), denne er godt synlig opp til høyre. Dette er en litt artig topp å utforske, samtidig som en får et godt overblikk over området, hit og videre innover er det tydelig og god sti. Stien kommer etter hvert ned på en gammel kjerrevei. Denne går inn til Dalbusjøen som grenser til Holtålen kommune. Stien opp til Falkhøgda går i sørlig retning litt oppe i lia. Den kan være litt vanskelig å finne, men opp fjellryggen og videre innover nesten flatt landskap, er det strake veien til den store steinvarden. Utsikten fra toppen er storslått! Her er det bare å nyte nistepakken og kaffetermosen og la blikket vandre rundt til alle kjente fjell! Turen ned igjen kan ha flere alternativer; samme vei tilbake, eller ta sikte på korteste vei ned fjellsida i retning Falkpiggen. God tur!

Os er en langstrakt kommune og et tureldorado fra grensefjellet Forollhogna (1332 moh) i nord, til Femunden i sørøst. Gråhøgda (1543 moh) på Hommelfjellet, er den høyeste toppen i kommunen.

Adkomst og terreng

Følg skilt til Dalsbygda fra krysset ved Fv30 i Os. Ved neste kryss oppe ved Smedåsen, ta veien til venstre innover Vangrøftdalen (bomvei). Etter noen kilometer på seterveien, like etter et grustak, kommer avkjørselen til Falken på høyre side. Her er det merket med skilt. Å ta turen inn til Falken på sykkel kan også anbefales! Etter ca 3-4 km ender veien ved parkeringsplassen. Herfra og videre innover og oppover er det ikke skiltet. Et turkart kan være å anbefale, spesielt for å finne stier og ruta opp til Falkhøgda. Terrenget her består av høyfjell, et skogbelte med hovedsakelig bjørk, myrer, små tjern, bekker og Tverrelva som snor seg sørover dalføret.