Millioner av mennesker venter på å få medisinsk behandling. Det står rett og slett om liv. Mange får livene side ødelagt, mister sine kjære og barn får ikke vokse opp.

Informasjon og kunnskap om sykdommer, helse, og hva som må til for å kurere en tilstand er viktig. Kanskje er det bare ett sprøytestikk eller to tabletter som må til for å bli frisk.

Siden starten i 1974 har NRKs TV-aksjon samlet inn totalt ni milliarder kroner til gode og viktige formål. Samarbeidet mellom organisasjoner, kommuner, næringsliv og frivilligheten er et kjennetegn for TV-aksjonen. I tillegg til innsamling av penger, er aksjonen en stor holdningskampanje der et nytt tema hvert år får mye oppmerksomhet og omtale.

Årets TV-aksjon er tildelt Leger Uten Grenser, i samarbeid med organisasjonen Drugs For Neglected Diseases Initiative (DNDi), som ble opprettet da Leger Uten Grenser mottok Nobels fredspris i 1999. DNDi jobber for å utvikle billige og trygge medisiner mot sykdommer som oftest rammer fattige og nedprioriterte pasientgrupper.

Leger Uten Grenser ble startet i 1971 av franske leger og journalister, i etterkant av Biafrakrigen. De har 60 000 ansatte verden over, og prosjekter i over 70 land. I tillegg til å gi livreddende helsehjelp, er det et mål for dem å formidle og «bære vitne» om krisene og konfliktene de står i. Leger Uten Grenser hadde også TV-aksjonen i 2006.

Med midlene fra årets aksjon skal Leger Uten Grenser og DNDi forebygge og behandle sykdommer i fire land: Bangladesh, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone. Noen eksempler på bruk av pengene er behandling av hepatitt C, malaria og sovesyke, informasjonsarbeid, opplæring av helsearbeidere og vaksinasjon.

Malaria kan behandles ved hjelp av to tabletter som koster 10 kroner. De siste 20 årene er 23 millioner menneskeliv spart på grunn av vaksinering mot meslinger. 8 av 10 vet ikke at de har hepatitt C-viruset, og nye medisiner gjør at hepatitt C kan kureres på tre måneder. Med andre ord, vår innsats og innsamling nytter og vil hjelpe svært mange mennesker.

2022 er frivillighetens år, og det er derfor ekstra viktig for meg i år å takke alle som stiller opp som bøssebærere og frivillige. Dere er helt avgjørende for at det skal bli noen TV-aksjon slik vi kjenner den. Tusen takk.

Jeg vil ønske alle involverte lykke til med årets aksjon, og jeg håper givergleden er stor.