- Nå er det kvinnenes tur

ÅRETS VIKTIGSTE SØNDAGSTUR: Sokneprest Harald Hauge, daglig leder hos Røros Frivilligsentral, Berit K. Sevatdal og avtroppende varaordfører Bjørn Salvesen slår kreftene sammen og inviterer til lokal TV-aksjon.

ÅRETS VIKTIGSTE SØNDAGSTUR: Sokneprest Harald Hauge, daglig leder hos Røros Frivilligsentral, Berit K. Sevatdal og avtroppende varaordfører Bjørn Salvesen slår kreftene sammen og inviterer til lokal TV-aksjon. Foto:

Årets TV-aksjon går av stabelen søndag 20. oktober, og de innsamlede midlene går til hjelpeorganisasjonen CARE - som har fokus på å hjelpe kvinner i de aller fattigste landene.

DEL

- Små midler og bare litt kunnskap kan bedre situasjonen til disse kvinnene drastisk. Spare-og lånegrupper gir fattige kvinner mulighet til å skape sin egen arbeidsplass, og slik hjelpe både de og familien deres ut av fattigdom, sier avtroppende varaordfører og leder av innsamlingsaksjonen i Røros, Bjørn Salvesen, og fortsetter:

- Erfaring viser at når kvinner får litt bedre levestandard, skaper det gode ringvirkninger i hele samfunnet. Kvinner tenker større.

CAREs filosofi handler om å skape varig endring der samfunnene får hjelp til å hjelpe seg selv, slik at de blir mindre avhengige av bistand i fremtiden.

I tillegg til spare- og lånegrupper får kvinnene opplæring i familieplanlegging, seksuell helse og hvordan å beskytte seg mot seksualisert vold.

Kvinner som leder sparegruppene får ofte en sentral posisjon i samfunnet, og kan gjennom det få mot til å heve stemmen i blant annet politiske debatter. Slik kan de være med å bidra til både økt likestilling og økonomisk vekst.

CARE bidrar også med livsviktig nødhjelp ved katastrofer og akutte situasjoner.

SIKTER HØYT: Baksiden av t-skjortene oppsummerer de involverte på landsbasis.

SIKTER HØYT: Baksiden av t-skjortene oppsummerer de involverte på landsbasis. Foto:

Inviterer til dugnadskonsert

Fredag 18. oktober stiller menighetsrådet Bergstaden Ziir til disposisjon for aksjonen, med sokneprest Harald Hauge som konferaniser:

- Vi åpner kirken for denne viktige aksjonen, og håper konserten kan bli en god kick-off. Lokale, unge og lovende artister stiller opp gratis. De sa forresten ja uten å nøle da vi fortalte hva inntektene går til, fremhever han.

- Arrangementet har gratis inngang, men vi blir selvsagt veldig glade om publikum gir et bidrag etter konserten, fortsetter Hauge.

DUGNADSKONSERT: Snorre Tøndel Ryen er en av artistene du kan oppleve i Røros kirke fredag. Han får selskap av bandet Trøffel pluss Aina Sandnes Røste.

DUGNADSKONSERT: Snorre Tøndel Ryen er en av artistene du kan oppleve i Røros kirke fredag. Han får selskap av bandet Trøffel pluss Aina Sandnes Røste. Foto:

Soknepresten sier at Rørosinger har vært veldig positive til innsamlingsaksjonen, og håper de er det i år også:

- Ha gjerne kontantene klare til søndag. Skal vi opprettholde dør-til-dør aksjoner må vi fortsette med fysiske penger. Mange barn synes nok også det er stas, å legge penger på en bøsse, påpeker han.

- Det gir et fin uttrykk for fellesskapet, å banke på dører. At de samme folkene går med bøsser år etter år sier noe om fine møter mellom mennesker, sier Hauge.

Bøssebærere søkes

- I år må vi hanke inn noen nye bøssebærere, på grunn av litt færre bidragende idrettslag. Vi snakker kun et par timers jobb. Meld deg gjerne til meg, sier daglig leder Røros Frivilligsentral, Berit K. Sevatdal.

Målet på landsbasis er å samle inn nok til å kunne hjelpe så mange som 400.000 kvinner ut av fattigdom. Det er et realistisk mål, i følge Sevatdal.


Artikkeltags