Bersvend Salbu er eks-ordfører, avdelingsdirektør for Musea i Nord-Østerdalen, første vararepresentant til Stortinget for SV i Hedmark, lidenskapelig samler og auksjonsgjenger, og nå også pausefisk under jazzfestivalen på Tynset.

Han skal spille musikk og lede quizen på Bortistu Neby fredag kveld, og sier det blir en generell quiz med noen musikkinnslag.

– Du trenger slett ikke være jazz-spesialist for å delta, forsikrer Bersvend.

Sammen med Frank Wange Fosse skal han dessuten sørge for musikk på jassoteket i Smea inn i lørdagsnatta. Jazz og diskotek blir nemlig til jassotek.

– Etter en lang festivaldag har folk sikkert litt lyst til å røre på seg, mener Bersvend, og lover dansbar og hørbar musikk. Discokula skal opp i taket i Smea, og DJ-en spår knallstemning.

– Musikksjangere henter elementer fra hverandre. Jazzbegrepet kan inneholde det meste. Jeg har alltid vært interessert i å utforske musikk, enten det var på vinyl, kassett eller CD. Det som er morsomt i dag, er at det er et stort univers å lete i når du skal finne fram til musikk, kommenterer han.

Opprinnelig var det rock, pop og pønk for bondesønnen fra Tynset-bygda. På jassoteket tenker han at det kan bli både klassisk jazz, rytmisk inspirert musikk og typisk klubbmusikk.

– Selv er jeg veldig glad i brasiliansk musikk, og afrikansk – som Fela Kuti.

– Danser du selv, da?

Et øyeblikks stillhet, og så: – Det hender jeg kan la meg rive med!

Bersvend Salbu har tenkt å få med seg det meste av jazzfestivalprogrammet, og det håper han tynsetinger og tilreisende vil gjøre også.

– Årets program er meget bra. Dette blir gøy! Det er også morsomt at regionen har fostret så mange fremtredende nye jazztalenter, sier han.

Flere av dem skal på scenen under festivalen.

Tynset Jazzfestival 24.–26. august

Tynset Jazzklubb arrangerer jazzfestival for tredje gang. Første og andre året foregikk festivalen i Bortistu Neby. I år går de fleste konsertene i Tynset kulturhus, men fredag kveld er det konsert i Tynset kirke med Tynset storband som presenterer «Children of Sanchez». Dessuten blir det quiz i Bortistu.

Kåre sørger for storbandmusikk under Tynset jazzfestival.

Blant årets artister finner vi Jon Eberson Group, med rendølen Sigurd Hole på bass. Hole stiller også med et soloprosjekt under festivalen. Hole henter mye inspirasjon i naturen, og i 2018 har han sluppet to plater i eget navn; én soloplate og én med egen trio.

Videre spiller Lillebror, Christiania 12 og Beady Belle. I Lillebror spiller tolgingen Alf Hulbækmo. Gruppa presenterer Alf Prøysen-stoff i ny innpakning.

Christiania 12 er et storband som har med seg musikk med røtter tilbake på 1920-tallet, og arrangørene kaller dem et håndplukket stjernelag. De står for øvrig også for avslutningen på årets festival, som er jazzgudstjenesten søndag, der det i tillegg blir konfirmantpresentasjon i Tynset kirke.

Beady Belle er klubben svært stolte over å kunne presentere under årets festival. Bandets musikk kan betegnes som popmusikk med innslag av både soul, funk og jazz.

Inn i lørdagsnatta etter konsertene kan publikum danse på jassotek i Smea som er kulturhusets black box der Bervend Salbu og Frank Wange Fosse er DJ-er.