Gå til sidens hovedinnhold

Sigurd Hole til Ramsmofjøset med egen trio

Artikkelen er over 4 år gammel

Fjøset på Ramsmoen er konsertlokale når Sigurd Hole trio kommer til Tynset lørdag kveld 18. mars.

– Trioen er det første bandet i mitt eget navn, der jeg er sjefen og skriver musikken selv, sier Hole. Han spiller kontrabass.

De to andre i bandet er Håkon Aase på fiolin og Jarle Vespestad på trommer.

– Hvordan blir det å spille i et steinfjøs på Tynset?

– Jeg er vokst opp på gard i Rendalen, så fjøs er jeg vant med, ler Hole – før han legger til at han både er spent og gleder seg skikkelig til å besøke jazzklubben på Tynset.

Musikk som skal lyttes til

Når han skal beskrive musikken til Sigurd Hole trio, sier bandlederen at det er vakker musikk, men at den også byr på motstand for lytteren.

– Publikum må inn i lyttemodus. Det er både meditative og sakrale stemninger her, men det er også lekent og ekspressivt, forklarer han.

Sjangeren er jazz, men Hole sier han henter mye inspirasjon fra folkemusikken:

– Både den norske og den arabiske. Den arabiske ble jeg kjent med fordi kona mi bodde et år i Palestina og jobbet der. Da spilte jeg med lokale folk.

– Går det an å binde dem sammen, den norske og den arabiske folkemusikken?

– Det er fellestrekk. Den arabiske musikken preges for eksempel i likhet med den norske av en del kvarttoner, eller blåtoner.

Kontrabass har Hole spilt siden han var 14 år.

– Det er en god kulturskole og et sterkt musikkliv i Rendalen, blant annet med Ytre Rendal orkester. Der spilte jeg først fele, og etter hvert kontrabass. Det var behov for rekruttering, og jeg er glad for at jeg ble oppfordret til å prøve nettopp kontrabass, sier Hole.

Jobber med plate

Trioen har ikke gitt ut noen plate ennå, men Hole forsikrer at noe er på gang.

– Vi skal jobbe i studio dagene før vi reiser opp til Tynset. Det er litt vanskelig å si hvor lang tid arbeidet med plata vil ta, men det er et mål at den skal gis ut i løpet av 2018, forteller han.

35-åringen kommer fra Rendalen, og fullførte i 2008 mastergraden sin i jazz/improvisert musikk ved Norges musikkhøgskole.

Han er kjent fra en rekke band, som Eple Trio, Tord Gustavsen quartet, Karl Seglem acoustiq quartet og Jon Eberson Group. Dessuten samarbeidet han med Eli Storbekken på fjorårsplata Fabel.

Bestillingsverket Lyden av Prøysen skrev han sammen med Helge Lien i 2014.

Hole har medvirket på 25 plateutgivelser, og han underviser i kontrabass, samspill og improvisasjon ved Norges musikkhøgskole.

– Akkurat nå har den nye plata til Karl Seglem acoustic qartet kommet ut. Før jul var det turnering i Tyskland og Japan, og etter jul har vi reist i Norge, forklarer han.

Kommentarer til denne saken