Tørken gjør at enkelte seterbrukere holder på å miste vannet: Åpner opp for å hente vann ved brannstasjonen

Vurderer å bore etter vann: Hjemme på gården er det verken beite eller vann og forsvinner vannet på sætra må Olav og Torstein Urset Østigård bore etter vann til dyra. (Bildet er fra en tidligere artikkel.)

Vurderer å bore etter vann: Hjemme på gården er det verken beite eller vann og forsvinner vannet på sætra må Olav og Torstein Urset Østigård bore etter vann til dyra. (Bildet er fra en tidligere artikkel.) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tørken gjør at landbrukskontoret i Alvdal og Tynset tar grep.

DEL

I en oppdatering på Facebook lørdag formiddag skriver landbrukskontoret i Alvdal og Tynset på Facebook at enkelte setre er i ferd med å gå tom for vann etter den lange tørkeperioden som har vært i det siste.

For seterbrukere som driver med melkeproduksjon kan det være ekstra krevende.

– Vanning til dyra lar seg ordne på flere måter, men for de av dere med mjølkeproduksjon vil dere være avhengige av godkjent vann fra kommunalt anlegg som reserve til nedvasking av mjølkemaskiner/-tank osv., skriver de i innlegget og fortsetter:

– Vi har dialog med begge kommuners tekniske enhet, men varsel til oss er hittil kommet fra Alvdal, og følgende beskjed er gitt fra teknisk sjef Sigrun Hafsten: – Det er åpent for å hente vann ved brannstasjonen på hverdager mellom kl. 8 -14.

De som trenger vann bes ringe vakttelefonen på 62 48 80 05.

– Så vil en fra når drift /uteseksjonen komme og hjelpe ved påfylling og for å holde kontroll med forbruk.
Merk! Det er høyt trykk, og av sikkerhetsmessige årsaker kun driftsoperatører ved kommunalteknikk som får betjene brannslangen ved påfylling, skriver de.

Ved behov utenom kl. 8 -14 på hverdager skal man også ta kontakt på vakttelefon 62 48 80 05.

– Vi regner med tilsvarende blir mulig også på Tynset, men håper for så vidt at færrest mulig kommer i denne situasjonen.

Fôrsituasjonen i fjellregionen

På grunn av tørken har også fôrsituasjonen blitt prekær flere steder i Fjellregionen.

- Det oppfordres til å nytte alt av dyrkaareal til vinterfôrråd for å berge dyrebesetninger gjennom kommende høst/vinter. Det oppfordres til å ta i bruk alt av dyrkaareal, også ledige arealer. Fór av ulike kvaliteter må nå prøves berget. Er du grunneier med slike areal, prøv å ta kontakt med aktive gårdbrukere i nærheten slik at høsting kan gjennomføres. Er du gårdbruker ta kontakt med grunneiere som kan ha areal som kan nyttes til fôr. Kanskje kan det ennå bli både en og to slåtter også på disse. Alle monner drar, og noen vil helt sikkert kunne benytte fôret i løpet av høst/vinter. Håper mange kan bidra til å få høsta så mye areal som mulig nå! Ta kontakt med kommunens landbruksforvaltning dersom du lurer på noe, skriver Berit Bugten Østbyhaug, Landbrukssjef i Os, Røros og Holtålen kommuner, i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Det blir færre dyr i fjøset i vinter! (AR+)

LES OGSÅ: Slik skal de løse tørkekrisen! (AR+)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken