Kreft og kosthold: Hvordan velge rett – når alle hevder å ha fasiten?

Ingrid Leithe, informasjonsrådgiver i NAFKAM, er en av to foredragsholdere under kreftforeningens møte om kreft og kosthold 17. oktober.

Ingrid Leithe, informasjonsrådgiver i NAFKAM, er en av to foredragsholdere under kreftforeningens møte om kreft og kosthold 17. oktober. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kreftforeningen inviterer til åpent møte i Tynset 17. oktober om hvordan ta gode kostholdsvalg når du har fått kreft

DEL

Kreftforeningen ønsker å bidra til at det skal bli enklere for kreftparienter å ta gode kostholdsvalg, og inviterer til åpent møte for pasienter og pårørende – og alle andre interesserte.

Det finnes et mylder av råd om matvarer, dietter og kosttilskudd som skal gjøre kreftparienter bedre eller til og med frisk. På møtet får deltakerne lære mer om kosthold og kreft, og hvordan de selv kan vurdere hvilke råd de bør stole på.

Avklarer usikkerhet og myter

Foredragsholdere for kvelden er Mona Bjelland, klinisk ernæringsfysiolog og spesialrådgiver i Kreftforeningen, og Ingrid Leithe, informasjonsrådgiver i NAFKAM (Nasjonalt Forskningssenter innen Komplementær og Alternativ Behandling).

- Formålet med disse møtene er å hjelpe kreftpasienter og pårørende til å ta tryggere behandlingsvalg og - om mulig - avklare usikkerhet og myter om alle teoriene og rådene man i dag finner om kreft og kosthold, sier Leithe i NAFKAM i en pressemelding.

- Det er lett å gå seg vill i påstander som spres både på nettet og i mediene, og dette prosjektet prøver å styrke pasientene slik at de blir bedre i stand til å ta gode helsevalg, fortsetter hun.

Søker råd på nett

Mange kreftpasienter oppsøker informasjon og råd om kosthold i media og på nett. Der løftes en rekke dietter, matvarer og kosttilskudd fram som vidundermedisiner og naturlige, ufarlige kurer mot kreft. Virkeligheten er imidlertidig ikke så enkel.

- Veldig ofte ser vi at enkeltstudier blåses opp til overskrifter som lover mye mer enn de kan holde, opplyser Leithe.

I pressemeldingen fortelles det videre at egenbehandling gjennom kosthold og naturprodukter i verste fall kan utgjøre en trussel mot pasientsikkerheten. Eksempelvis kan urter gi bivirkninger eller forstyrre virkningen av konvensjonelle legemidler.

- Det har lenge vært et ønske om å løfte dette inn i den offentlige debatten. Åpne temamøter som belyser hva kosthold kan gjøre ved kreft, holdt av fagfolk uten økonomiske interesser, samt en egen seksjon på NAFKAMs nettleksikon om dette temaet, skal til sammen bidra til tryggere valg og bedre pasientsikkerhet. Prosjektet er støttet med midler fra Extrastiftelsen og er en del av prosjektet "Kreft og kosthold".

Møtet finner sted ved Nord-Østerdal Videregående skole 17. oktober. Påmelding foregår på kreftforeningens nettsider.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken