I sommer kan du bli med helt innunder skinnfellen i museumsparken

SOMMERMUSEUM: Magni Grue (i midten) i Tynset museums- og historielag har med Anno Museum avdeling Musea i Nord-Østerdalen på laget, i tillegg til at kommunen har bidratt med midler til drift i sommermåneden juli. Til venstre står Maren Kværness Halberg og Helga Reidun Bergebakken Nesset, mens herrene på høyrekanten er Bersvend Salbu (ytterst) og Per Arne Tollefshagen. Alle de fire er Anno-folk.

SOMMERMUSEUM: Magni Grue (i midten) i Tynset museums- og historielag har med Anno Museum avdeling Musea i Nord-Østerdalen på laget, i tillegg til at kommunen har bidratt med midler til drift i sommermåneden juli. Til venstre står Maren Kværness Halberg og Helga Reidun Bergebakken Nesset, mens herrene på høyrekanten er Bersvend Salbu (ytterst) og Per Arne Tollefshagen. Alle de fire er Anno-folk. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Leken sommer for store og små på Tynset bygdemuseum.

DEL

Juli er den store museumsmåneden på Tynset. Arrangementene i Musumsparken kommer som perler på en snor. Publikum kan til og med bli med under skinnfellen i Lonåsstua.

Helga Reidun Bergebakken Nesset fra Anno museums avdeling i Nord-Østerdalen er den som tar folk med tilbake til kveldsritualene på 1800-tallet. Det skjer onsdag 20. juli.

– Folk samlet seg i stuene til forskjellig arbeid i skumringstimen, forteller hun, og nevner strikking, spinning og spikking som eksempler på småarbeid.

– Det var mens de satt og jobbet slik, at de fortalte historier, legger Nesset til.

Hun lover kveldsmat, og beskriver avslutningen på kvelden:

– Vi slutter med å re opp senga, på gammelmåten, med skinnfell og bost.

– Hvorvidt noen skal sove over, er en hemmelighet, smiler Nesset, og nevner samtidig tradisjonen med nattefriing på ramnen, rommet du måtte klatre opp den bratte, smale trappa for å komme til.

Sesongåpning med familiedag

2. juli er sesongåpningen i parken, med familiedag og leker, og Tynsetmesterskap i krokket. Denne første julilørdagen avsluttes med krokveld i parken.

Gjennom hele juli måned blir det arrangementer, både bakst- og husflidsdager, dialektkveld, håndverksdag, fotokveld med gamle Tynset-bilder, og på den siste julidagen er det friluftsgudstjeneste.

Magni Grue i Tynset meusums- og historielag trekker spesielt fram leikkvelden med sangleker og folkevisedans 15. juli.

Maren Kværness Halberg, også hun fra Anno museums avdeling i Nord-Østerdalen, har fortellerstunder for barn 6. juli og 13. juli. Den ene gangen er farger tema, og oppfordringen er at barna kommer med klær i ulike farger. Det blir sanger og historier. Det blir det også når temaet er blomster, uka etter.

– Da kan barna gjerne ta med seg en blomsterbukett, sier Kværness Halberg.

Dialektkveld blir det 6. juli, og da forsikrer museumsmann Per Arne Tollefshagen at det ikke bare blir Tynset-dialekt å høre, men dialekter fra hele Nord-Østerdalen.

Musea i Nord-Østerdalen har laget en ny nettside, og på museainordosterdalen.no kan publikum finne fram ikke bare til arrangementene på Tynset, men i hele Nord-Østerdalen.

– Per Arne Tollefshagen har gjort en kjempejobb med den nye nettsida, sier ny-sjefen Bersvend Salbu, som har blitt museumsleder nå når han ikke lenger er ordfører i Tynset.

To unge herrer har ansvaret

Tynset bygdemuseum har åpent i juli, alle dager unntatt mandager.

To unge herrer er hyret inn som omvisere, og de skal også betjene vaffeljernet og sørge for at de besøkende møter en åpen kafé.

Kristian Lilleeng Skjellaug fra Tynset og Geir Arne Slåen fra Folldal er de to som har fått sommerjobb med å vise publikum museumsparken på Tynset.

Tynset bygdemuseum ligger en knapp kilometer øst for Tynset sentrum, og har blant annet barfrøstue, bu med kulehull fra general Armfeldts felttog i 1718-19, stabbur, seterstue, kaffekvennhus, og dessuten Okkupasjonsstua som huser krigshistorien.

– Anleggene er perler!

Bersvend Salbu nøler ikke med å kalle de ulike museumsanleggene i Nord-Østerdalen for perler.

– De er våre felles tun, og folk må bruke dem. Vi ser dem kanskje ikke helt, men både skoler og andre må være flinke til å bruke dem, oppfordrer han.

– De frivillige er hjertet i arbeidet, mens Anno har museumsfaglig ansvar, legger han til.

Tynset bygdemuseum er eid av Tynset museums- og historielag.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken