Pushwagner begeistret tusen på Tynset

Artikkelen er over 3 år gammel

Det var nærmest rockestjernetilstander i Tynset kulturhus da Pushwagner ankom utstillingsåpningen i Galleri Elgen lørdag.

DEL

TYNSET: - Jøss! Akkurat som i New York dette, utbrøt han da han ble tatt imot av ventende publikum som hadde stilt seg opp fra inngangen og inn til scenen.

Tilbake

Pushwagner var raus med klemmer, kyss på kinnet og kommentarer til folk som sto langs ruta.

Inne i kulturhuset entret han scenen sammen med kultursjef Beate Hjertager som ønsket kunstneren offisielt velkommen til Tynset.

- Jeg måtte bare komme tilbake hit. Tilbake til vidda, sa Pushwagner fra scenen og fortalte om en skitur på Tronfjell for mange år siden som endte med trekvart år på krykker i etterkant.

Pushwagner begeistrer der han er; han skaper stemning og publikum fikk se en lekende og flørtende kunstner på scenen. Det var bare smilende fjes å se rundt ham uansett hvor han var i Galleri Elgen. Unge som gamle.

Rekordbesøk

Da kultursjef Hjertager overrakte ei skjærefjøl i gave, kvitterte Pushwagner med å gi Hjertager en kraftig dask på baken med gaven og spurte deretter publikum om det var flere som ville ha en dask.

Pushwagner likte fjøla så godt at han ville ha signaturen til han som hadde laget den. Det ønsket fikk han oppfylt noe senere da Odd Uglem, direktør i attføringsbedriften Mescano dukket opp og signerte fjøla.

- Jeg tror ikke det har vært så mange inne her siden kulturhuset ble åpnet, sier leder i Tynset kunstlag, Jan Inge Nordeng.

Kultursjef Hjertager mente det kanskje var omlag tusen personer tilstede under åpningen.

- Vi hadde håpet på 200 besøkende, men der tok vi grundig feil, sier Hjertager.

En fantastisk reise

- Vi har jobbet sammen i 17 år, sier Steven Stray, Pushwagners samarbeidspartner og medhjelper.

- Det har vært helt rått. Det har vært en fantastisk reise, sier Stray.

- Da vi møttes, gikk han på gata. Det er ikke til å tro det som skjer nå.

- Noe av det første han sa til meg var: «Du vet ikke hva som vil skje». Det han snakket om da har faktisk skjedd. Nå har han en forhåndsvisning i New York på noe som kan bli en utstilling i september. Det ligger også an til å bli bok med Soft City-serien på NYRB (New York Review Books). Å bli utgitt der, er nesten som å komme til himmelen, sier Stray.

Mistet brillene

- Pushwagner driver butikken selv. Jeg prøver bare å koordinere aktivitetene. Det er derfor alt går så galt, smiler Stray.

Han forteller at Pushwagners briller ble borte på hotellet natt til lørdag.

– Det var sikkert i nærheten av baren, sier Stray med et smil.

- Det er store mørke briller med styrke minus 4 eller 5. Han har problemer med synet, akkurat som søstera, sier Stray.

Under utstillingsåpningen var jakka til Pushwagner plutselig borte, men Stray fant den omsider igjen.

Home Again

Stray nevner et bilde Pushwagner har jobbet mye med.

- Det heter Vertigo 23 og er 2 meter høyt og en meter og tredve bredt. Han har malt vegger med 1000-vis av vinduer der det er folk i hvert enkelt vindu. Det har tatt lang tid. Bildet henger nå i New York og er bare vist der, sier Stray.

Han opplyser også at det jobbes med en biografi og en oversikt over Pushwagners produksjon.

Til utstillingsåpningen på Tynset hadde Pushwagner med seg sitt siste bilde; «Home Again».

Etter utstillingsåpningen fikk folk møte en raus og utholdende kar som skrev autografer i ett sett og som ble med på fotografier og kom med gode kommentarer til det meste. Folk kom i godt humør. Pushwagner begeistret.

Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags