Nicoló er på tur fra Cortina til Bangkok. Han tok en pust i bakken i Fådalen

KOSEDYR: Det røde ekornet og måken får selskap av en elg fra Fådalen. Mest av alt vil Nicoló Menardi møte en ekte elg. Men i det minste har han fått elgkjøtt til middag hos Berit Sjaavik og Kjell Håvard Vangen.

KOSEDYR: Det røde ekornet og måken får selskap av en elg fra Fådalen. Mest av alt vil Nicoló Menardi møte en ekte elg. Men i det minste har han fått elgkjøtt til middag hos Berit Sjaavik og Kjell Håvard Vangen. Foto:

Vanligvis sender Berit Sjaavik og Kjell Håvard Vangen folk både hit og dit, gjennom reisebyrået på Tynset. Men i slutten av august kom en langsveisfarende gjest til vesle Fådalen der de bor.

DEL

En ung, gammel kjenning sjekket inn hos paret i Fådalen, og ble noen dager. Nicoló Menardi (23) er på tur fra Cortina i Italia til Bangkok. På sykkel.

– Vi ble kjent for to år siden, forklarer Berit Sjaavik.

I barndomshjemmet hennes i Hattfjelldal i Nordland dukket to slitne, gjennomvåte syklister opp og lurte på om de kunne overnatte i garasjen hos Berits mor. De var på vei til Nordkapp.

– Det var jeg og en tysk venn, som syklet av sted mot Nordkapp i kortbukser og med tynne soveposer. En katastrofe!, ler Menardi når han oppsummerer turen, der de var knus blakke de siste ukene, og levde på 15 kroner dagen.

Til Nordkapp kom de i oktober, og mange hjelpsomme folk møtte de undervegs.

For Menardi har det blitt en livsstil å reise, og 26. mai startet han et nytt eventyr sammen med en annen kompis.

– Backpacking er alt jeg kan nå, medgir han – men legger til at han lærer mye i møte med andre.

Fra Cortina i Italia la de i veg på turen mot Thailand, og innimellom skiller de lag. Menardi ville gjerne til Norge igjen. Han la ruta langs kysten, men på Vestlandet var det så dårlig vær. Han tekstet med Berit og Kjell Håvard og bestemte seg for å ta en tur til Fådalen.

I solvarmen på verandaen serveres varm hvetebakst og sterk kaffe. Tron ruver midt i utsiktsbildet.

– Du har ikke tenkt å sykle over Tron på vegen din videre mot Sverige, da?

– Vi var der oppe med bil, sier en ivrig italiener som lot seg bergta av det massive fjellet i solnedgang, med utsikt til alle kanter.

PÅ TRON: Det ble biltur til toppen av Tron, der Nicoló fikk med seg en spektakulær solnedgang sammen med Berit og Kjell Håvard.

PÅ TRON: Det ble biltur til toppen av Tron, der Nicoló fikk med seg en spektakulær solnedgang sammen med Berit og Kjell Håvard. Foto:

I løpet av dagene han tilbrakte i Tynset, ble det også kontakt med dem som skulle bli sykkelturistens ferskeste sponsor. Hos Anders Urset og Sykkelmekka på Tolga fikk sykkel og bremser en overhaling, og Menardi er godt rustet for turen videre.

Men sykkelen hans er litt uvanlig, så det er ikke alltid like greit å finne deler. Han er spent på hvordan det går på resten av turen. Ferden gjennom Kina er det største spørsmålstegnet, likedan Pamir Highway, vegen som går gjennom Afghanistan, Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan, 4000-5000 meter over havet.

Nå er planen å forsere Sverige, og ta båt til Tallin i Estland. Ett eller annet sted i Øst-Europa møter han kameraten sin igjen. Hvor lang tid de trenger til Bangkok, og hvor reisen går, det vet de ikke. Kan hende skiller de lag igjen. Halvannet år, kanskje to år fram i tid – da vil de muligens ha nådd målet.

Menardi klapper seg på magen og smiler til vertskapet i Fådalen: – Jeg har lagt på meg ti kilo siden søndag!

Han sier at folk han møter, kaller ham gal.

– Hvis det å følge drømmene sine og være glad, er å være gal, ja da er jeg det. Tror du på noe, så kan du gjøre det!

Han liker best å reise utenom de typiske turiststedene, og gjerne utenom sesong. Da kommer man gjerne hutrende til Nordkapp i oktober. Og til Fådalen når man egentlig er på veg til Thailand.

Berit Sjaavik og Kjell Håvard Vangen reiser mye sjøl. Reisemålene som Turoperatøren Hit & Dit tilbyr, vil eierne gjerne ha testet ut selv. Vangen har dessuten lang fartstid som bussjåfør, blant annet for Feriebussen. Europa er han godt vant med. Praten går om trange fjellpass.

Da paret sa farvel til Nicoló i Hattfjelldal for to år siden, var de ganske sikre på at de skulle treffe den unge italieneren igjen.

– Men vi trodde nok heller at det skulle bli i Cortina, og ikke her i Fådalen, ler de.

NORSK NATUR: I rykk og napp skildrer Nicoló Menardi og kameraten sykkelturen på Instagram og Facebook. I sassi che rotolano er navnet på den personlige bloggen på Instagram.

NORSK NATUR: I rykk og napp skildrer Nicoló Menardi og kameraten sykkelturen på Instagram og Facebook. I sassi che rotolano er navnet på den personlige bloggen på Instagram. Foto:

NORGE: Setesdalen, Sauda, Odda, Rallarvegen, Flåm, Sognefjorden, Sognefjellet, Lom, Otta, Dovre, Strålsjøåsen, Savalen  og Fådalen i Tynset. Nicoló Menardi har fått prøve norske veger til fulle. Det har tæret på kreftene i blant.

NORGE: Setesdalen, Sauda, Odda, Rallarvegen, Flåm, Sognefjorden, Sognefjellet, Lom, Otta, Dovre, Strålsjøåsen, Savalen og Fådalen i Tynset. Nicoló Menardi har fått prøve norske veger til fulle. Det har tæret på kreftene i blant. Foto:

Artikkeltags