– Vi er gjerne litt naive og uforsiktige, og tenker at det holder å låse døra når vi drar på ferie. Men innbruddstyver i dag er både velorganiserte, effektive og benytter seg av sofistikerte metoder. Selv hus med boligalarm er utsatt, sier Øyvind Setnes. Han er forebyggingsekspert i Tryg Forsikring.

Forsikringsbransjen anslår at det også i år vil bli stjålet verdier for flere hundre millioner kroner fra norske hjem i sommerferien. Noen ganger skjer innbruddene via tyveriraid, hvor organiserte kriminelle slår til i et konsentrert boligområde for en kort periode.

– De kan komme med tomme varebiler midt på natten og nærmest tømme en enebolig i løpet av få timer. Alt av verdisaker i boligen kan bli stjålet. Til og med kjøleskapet, fryseren, oppvaskmaskinen, vaskemaskinen og tørketrommelen kan forsvinne, sier Setnes.

Han mener likevel det ikke er umulig å sikre seg mot innbrudd mens man er på ferie. Men det vil kreve at familie, naboer eller venner stikker innom boligen ofte.

Det gjelder å få innbruddstyvene til å tro at noen er hjemme, at risikoen ved å bryte seg inn i akkurat dette huset er høy.

– Grove innbrudd er sjelden spontane, men skjer etter at kriminelle har utpekt én bolig de antar høyst sannsynlig er ubebodd akkurat da. Er familien på ferie og ingen ser innom huset på noen dager, vet tyvene at de kan raide boligen i ro og mak, sier Øyvind Setnes.

Han forklarer at tyvene ofte spaner på flere hus i samme strøk, og merker seg dem som ser tomme ut. Så sjekker de gjerne hvem som bor der, og om disse har lagt ut noe på sosiale medier som tilsier at de er bortreist på ferie.

Derfor bør bilder av familien rundt svømmebassenget i Spania ikke deles på sosiale medier.

– Lån gjerne bort parkeringsplassen foran huset. I tillegg til å sørge for trafikk til huset kan du være sikker på at tyveribander merker seg at huset tilsynelatende er bebodd. Det gjelder altså å «lure» tyvene til å tro at dere ikke er bortreist på ferie, forklarer Setnes, som samtidig oppfordrer de som er hjemme til å følge litt ekstra med i nabolaget.

– Ser du ukjente luske omkring eller sitter i biler som kjører ofte og sakte forbi, bør du være på vakt. Tips politiet dersom du har mistanke om at kriminelle spaner i nabolaget på jakt etter tomme boliger, avslutter Setnes. (ANB)

Huskeliste før du drar på ferie:

  • Ta bilder av verdigjenstandene dine. Lagre på mobil eller i skyen.
  • Fjern smykker og verdisaker fra soverommet og badet.
  • Lås vinduer og dører, og la ikke verdifulle gjenstander ligge synlig framme.
  • Ikke la en stige ligge tilgjengelig ved huset. Fjern den eller lås den fast.
  • Stopp post, reklameutsendelser og aviser. En full postkasse er en invitasjon til tyver.
  • Ikke la søppelkassen stå tom. La gjerne naboer eller venner fylle på etter hvert.
  • Avtal med naboer og venner til å passe på og se til huset mens dere er borte.
  • Få noen til å klippe gresset og vanne plen og blomster mens dere er borte.
  • Husk litt belysning. Har du mulighet, varier belysningen.
  • Ha lås på ytterdører og utsatte vinduer som er godkjent av forsikringsselskapene.