Gundersen: – Klar til å stemme imot regjeringen

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (t.v.) har fått fornyet mandat fra fylkesårsmøtet i Hedmark Høyre til også å kunne stemme mot egen regjering i ulvesaken. – Hedmark Høyres syn i ulvesaken er ikke til å rikke. Ulven skal bestandsreguleres innenfor sonen, sier Kristian Tonning Riise. (Foto: Anita Høiby Gotehus, Østlendingen)

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen (t.v.) har fått fornyet mandat fra fylkesårsmøtet i Hedmark Høyre til også å kunne stemme mot egen regjering i ulvesaken. – Hedmark Høyres syn i ulvesaken er ikke til å rikke. Ulven skal bestandsreguleres innenfor sonen, sier Kristian Tonning Riise. (Foto: Anita Høiby Gotehus, Østlendingen)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hedmark Høyre slår enstemmig fast at ulveforliket må gjennomføres. Det betyr at Gunnar A. Gundersen har fått klarsignal om å stemme mot egen regjering når ulvesaken skal diskuteres i Stortinget førstkommende tirsdag.

DEL

– Jeg er klar, jeg føler at jeg har fått en tydelig og fornyet marsjordre, sier stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen.

– Vedtaket fra lørdagens fylkesårsmøte gir klar beskjed om at det må settes i gang lisensjakt innenfor ulvesonen allerede i vinter. Jeg har sendt vedtaket videre til partiledelsen. Det brede ulveforliket fra i fjor må gjennomføres, sier Gunnar A. Gundersen.

Ulmende bakteppe

Den betente ulvesaken har ikke fått prege hele fylkesårsmøtet til Hedmark Høyre, men har likevel ligget som et ulmende bakteppe for et fylkeslag som sliter etter at rundt 60 medlemmer har meldt seg ut av partiet i protest mot regjeringens snuoperasjon i ulvesaken.

– Vi har ikke ønsket at ulvesaken skulle få overskygge hele fylkesårsmøtet. I Hedmark Høyre har vi et klart standpunkt i ulvesaken, sier Kristian Tonning Riise, Hedmark Høyres kommende toppkandidat til Stortinget.

I et enstemmig vedtak blant rundt 80 utsendinger slår Hedmark Høyre fast at ulveforliket fra Stortinget ikke er vegledende. Ulveforliket gjelder.

– Det betyr at ulven skal bestandsreguleres også innenfor ulvesonen. Det må tas ut ulv i løpet av vinteren, sier Kristian Tonning Riise.

Luftet ut frustrasjon

Fredag kveld hadde fylkesstyret møte med generalsekretæren i Høyre der den alvorlige ulvesituasjonen ble diskutert og luftet ut.

– Der var et nyttig møte. Irritasjonen er stor over hvordan regjeringen har håndtert ulvesaken. Fortsatt har det skjedd lite konkret, beklager Tonning Riise.

Førstkommende tirsdag vil ulvesaken bli diskutert i Stortinget. Både Ap og Frp har signalisert at det vil kunne bli lagt fram andre løsninger for å få iverksatt stortingsforliket om bestandsregulering og lisensjakt på ulv innenfor den vedtatte ulvesonen.

– Vedtaket fra fylkesårsmøtet j Hedmark Høyre gir vår stortingsrepresentant Gunnar A. Gundersen mandat til å stemme for alle forslag som støtter opp om at ulveforliket i Stortinget må gjennomføres.

– Betyr det at Gundersen vil kunne komme til å stemme ned sin egen regjering i ulvesaken?

– Ja, Hedmark Høyres syn i ulvesaken er ikke til å rikke. Ulven skal bestandsreguleres innenfor sonen, sier Kristian Tonning Riise.

Uten sidestykke

Gunnar A. Gundersen er klar til opprør mot Erna Solberg og regjeringen.

– Det vi har opplevd i ulvesaken er helt uten sidestykke i de 12 årene jeg har vært på Stortinget. Klima- og miljøministeren har hatt en rekke muligheter til å ro ulvesaken i land. Men i stedet er et tydelig storvedtak og – forlik blitt bevisst trenert. Jeg er klar til å stemme for forslag som gjenoppretter ulveforliket raskt. Ulvejakten må komme i gang i vinter, sier Gundersen.

Rakrygget

Hedmark Høyre håper at regjeringen raskt kommer tilbake til ulveforliket igjen.

Det verste som kan skje er at Hedmark Høyre må drive valgkamp med usikkerhet rundt ulvesaken.

En meningsmåling i HA nylig viser rekordframgang for Sp og sterk tilbakegang for Høyre.

De største pessimistene frykter at Høyres stortingsmandat kan ryke.

Grue Høyre har allerede gitt beskjed om at lokallaget ikke vil drive valgkamp. Begge kommunestyrerepresentantene i Åmot har meldt seg ut at Høyte

– Velgerne i Hedmark vet godt at Hedmark Høyre står rakrygget i ulvesaken. Heller ikke jeg er redd for å tale partiledelsen midt imot i saker som er viktig for Hedmark og Distrikts-Norge, sier Kristian Tonning Riise.

– Heldigvis har Høyre mye annen god politikk som det er lett å drive valgkamp for når ulvesaken er løst, understreker Tonning Riise.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken