Fakkeltog for demokratisk ulveforvaltning

Fra den første demonstrasjonen mot klima- og miljøministerens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i Hedmark.

Fra den første demonstrasjonen mot klima- og miljøministerens vedtak om ikke å felle fire ulveflokker i Hedmark. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Mandag kveld 30. januar blir det nye markeringer i Oslo i forbindelse med ulvesaken.

– Det er satt opp busser som går fra Os og nedover riksveg 3, og fra Tynset og gjennom Tylldalen og Rendalen, forklarer Berit Grindflek fra Rendalen. Hun sitter i styret i Hedmark Bondelag.

Grindflek sier hun opplever at flere fylker nå engasjerer seg. I forkant av behandlingen av ulveforliket i Stortinget, samlet aktører i Innlandet seg. Nå slutter Flere seg til, og Hedmark, Oppland, Akershus og Østfold har fått følge av flere andre fylker.

Aksjonen i Oslo mandag har fått navnet «En budstikke fra skogene», og arrangørene beskriver den som et fakkeltog for en demokratisk ulveforvaltning.

– Vi har fortsatt plasser igjen på bussene, dersom noen bestemmer seg for å bli med i siste liten, sier Berit Grindflek.

Bak fakkeltoget i Oslo står en bred allianse av grunneiere, jegere, beitenæring, og dessuten en rekke kommuner.

– Regjeringens håndtering av ulvesaken opprører mange. Stortingets flertallsvedtak om bestandsmål for ulv er i praksis parkert gjennom regjeringens håndtering. Tirsdag 31. januar skal Stortinget nok en gang diskutere forvaltning av ulv, står det på arrangementets facebookside.

Fakkeltoget mandag kveld går fra Stortinget til Grev Wedels plass, der budstikka blir levert rett til Regjeringen.

Før toget starter blir det appeller fra både jeger- og fiskerforbundet i Hedmark, bondelaget og bonde- og småbrukerlaget, Norskog, skogeierforbundet og flere politikere – og dessuten fra sognepresten i Engerdal.

Berit Grindflek i bondelaget sier hun er både spent og skeptisk foran kommende beitesesong – dersom det ikke blir gjort uttak. Hun bor i Rendalen og har selv beitedyr i områder som har vært utsatt for ulveangrep.

– Vi så hvor vanskelig det var å ta ut ulv på barmark i sommer, og vi så hvor mye ressurser som ble brukt. All erfaring tilsier at det er vanskelig å ta ut ulv på barmark. Det høres enkelt ut å si at ulv skal tas ut tidlig, slik klima- og miljøminister Vidar Helgesen sier i sine lovnader. Men jeg er ikke helt fortrolig med at det skal være løsningen, fortsetter rendalsbonden.

Hun sier fakkeltoget er et ledd i å holde trykket oppe i ulvesaken.

– Det er kjempeviktig å holde trykket oppe. Det jobbes konstant opp mot politikere. Det er politikerne våre som kan øve det gode trykket, sier Grindflek.

– I denne saken går det ikke an å legge seg bakpå. Vi må fortsette å kjøre det løpet vi har startet på, oppsummerer hun.

Artikkeltags