29 nye sauer er tatt av ulv

FELLINGLEDER: Jo Esten Trøan fra Tolga.

FELLINGLEDER: Jo Esten Trøan fra Tolga. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ulveskadene i Nord-Østerdalen fortsetter. Nå er det i Rendalen skadene skjer.

DEL

– Vi har avlivet sau og lam fra i går kveld, gjennom natta og utover morgenen, forteller fellingsleder Jo Esten Trøan på SMS fra Rendalen. Telefonforholdene er ikke gode nok til at noen samtale var mulig.

Han melder at det er snakk om 23 sauer eller lam ved Skjerbekken, som ligger mellom Orvdalen og Storlegda.

– Nå er det oppdaget ferske skader på Haugsetvollen, lenger sør i Sølendalen. Vi har passert 150 i totale tap nå, legger han til.

Han opplyser at SNO er i full gang med dokumentasjon.

Senere på dagen lørdag kan Trøan opplyse at det er funnet ytterligere seks sauer. Dermed er det ferske tapet til rendalsbøndene 29 dyr.

Ifølge fellingslederen dreier det seg om både voksen sau og lam.

– Ulven kan være tett ved, men vi må være forberedt på at den allerede kan være på veg nordover igjen. Dette er krevende, avslutter fellingslederen.

På telefon lørdag sier han at de har vært ute med 4-5 kommunale fellingskarer, og like mange fra Statens naturoppsyn.

– Det er et visst vandringmønster her. Nå må vi forsøke å tenke oss hvor ulven kan slå til neste gang, og postere der det er mest sannsynlig at den kommer, sier Trøan.

– Katastrofe

Bondelagsleder Erling Aas-Eng i Hedmark kaller ulvetapene i Nord-Østerdalen en katastrofe av Hadeland-dimensjoner. Med 150 dokumentert tatt, legger han til at de reelle tapene kan være så mye som tre ganger større, om en ser på hvordan det var på Hadeland.

– Men vi ligger litt lenger unna Oslo, jeg føler på det, sier Aas-Eng oppgitt.

– Vi nøler ikke med å kalle dette Hadeland 2. Jeg snakket med beitebrukere i området i går, og det ble brukt ord som helt kaos, sier Aas-Eng.

Skuffet over ministeren

Han er skuffet over at ikke klima- og miljøminister Ola Elvestuen ikke har vist seg i regionen. Oppfordringene har vært mange.

– Det er utrolig at vi har en miljøminister som velger å snu ryggen til denne katastrofen. Det forsterker konflikten, og jeg kan ikke skjønne at dette er regjeringens holdning. Andre partier har vært tydelige i saken, kommenterer Aas-Eng, som til daglig er bonde i Tolga, én av de rammede kommunene. Tolga har satt kriseberedskap i forbindelse med ulveangrepet.

En som imidlertid kommer på tirsdag, er bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

– Vi må se hva vi kan gjøre sentralt for å øke presset. Mange sier at det ikke er noen quick-fix på å ta ut denne ulven. Men det er en del politisk her også, som vi kan ta videre.

Provosert av DNA-praksis

Aas-Eng fortsetter med å si at Klima- og miljødepartementets DNA-praksis må det bli en slutt på.

– Det er en sammenheng mellom at Miljødirektoratet bestemte å ikke ta ut ulven i april, og den katastrofen vi har her nå. Det som skjer i Røros og Holtålen nå er provoserende. Det kommer et vedtak med forbehold om å ta ut ulven. Her i Hedmark hadde vi et møte med Fylkesmannen om DNA-vilkåret for fjorten dager siden. Det går ikke an å ha slike vilkår oppe i en reell skadesituasjon, sier bondelagslederen i Hedmark.

Han poengterer at det som nå skjer, er at det forvaltes ulv i et område der beitedyra har prioritet.

Han mener mye av debatten er tåkelagt, og at det enkelt handler om at antallet ulv påvirker skadeomfanget på beitedyr.

– Vi må ikke gjøre dette for komplisert. Antall ynglinger må ned.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken