Vil løfte rovdyrdebatten: – Vi må slutte å karakterisere hverandre som dustehuer!

VARAORDFØRER: Leif Vingelen (t.h.) er varaordfører i Tolga, og leder i styringsgruppa for skadefellingsprosjektet i Nord-Østerdalen. Her på kadaverletingsdugnad med sambygdinger etter ulveangrep i Tolga Østfjell.

VARAORDFØRER: Leif Vingelen (t.h.) er varaordfører i Tolga, og leder i styringsgruppa for skadefellingsprosjektet i Nord-Østerdalen. Her på kadaverletingsdugnad med sambygdinger etter ulveangrep i Tolga Østfjell. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Ikke framstill fellingsmannskap som jegere som er ute på forlystelse. La oss løfte debatten på et annet nivå, ba varaordfører Leif Vingelen i Tolga om på rovviltmøtet på Tynset nylig.

DEL

Vingelen er leder i styringsgruppa for prosjektet som har mer effektiv skadefelling og en styrket beitenæring som mål.

Han fortalte at det kommer trusler mot fellingsmannskap og dedikerte beitebrukere, og han snakket om kreftene som finnes på begge sider i debatten.

– Vi må slutte med å karakterisere hverandre som dustehuer som ikke skjønner noen ting, sa Vingelen.

Han gjentok også at det er forskjell på jakt og skadefelling:

– Dette er felling og ikke jakt. Jeg håper alle går ut herfra og er tydelige på dette. Vi snakker om skadefellingsoppdrag og skadefelling som er ledet av en skadefellingsleder. Det er ikke jakt; her er ingen jaktleder og ikke noe jaktlag, presiserte Vingelen.

Har meldt fra om drapstrusler

Fellingsleder Jo Esten Trøan mener det er viktig at prosjektet og fellingslagene har en vertskommune som administrerer arbeidet. Landbrukskontoret i Alvdal har fått dette ansvaret.

– Det er viktig at de kan håndtere drapstruslene som kommer mot medlemmer i laget, og at de kan sørge for å administrere ting, sånn at vi slipper det når vi er innom hjemme, eller når vi driver med våre egentlige jobber, sa Trøan på møtet som nylig ble arrangert på Tynset av kommunene og Fylkesmannen i Hedmark. Der var både bønder, faglag, Mattilsynet, landbruksavdelingen og miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen, folk fra fellingsprosjektet og flere andre.

Landbrukskontoret opplyser at de har vært hos politiet og meldt fra om truende ytringer som er fanget opp i sosiale medier. Ole Sylte Heggset ved landbrukskontoret forteller at det også vanket noen direkte meldinger både til ham selv og andre i begynnelsen av beitesesongen.

– Men man blir også litt hardhudet etter hvert, kommenterer Heggset.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken