SNO slutter seg til fellingslaget i natt: – Tolga kan være «årets Hadeland»

Artikkelen er over 2 år gammel

Statens naturoppsyn stiller med tre-fire mann i arbeidet med å felle ulv som gjør skade i saueflokker i Tolga akkurat nå.

DEL

– Dette er kanskje lengre i løypa enn Hadeland var i fjor. Det er absolutt en stor sak, dette. Derfor vil en jo være med å hjelpe til også, sier Stein Arne Brendryen.

Folldølen er rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn i Hedmark. Mandag kveld var han i ferd med å fylle kaffe på termosen og gjøre seg klar for ei natt sammen med de kommunale mannskapene som driver fellingsforsøk på skadeulv i Nord-Østerdalen.

Fortsatt er fellingsledelsen på lokale hender, gjennom de kommunale fellingslagene.

– Det er jo folk lokalt som har opparbeidet seg erfaring også, gjennom lisensjakta blant annet, sier folldølen.

Nå bidrar SNO med sin kunnskap og sine erfaringer.

Tror omfanget er større

Over 60 lam er funnet skadet eller drept til nå. Brendryen antar at omfanget er større.

– Det er de skadde som kommer gående fram selv en lettest finner. De døde er ikke så lette å finne der de ligger. Tapene er nok større. Du finner kanskje femti prosent, sier han.

Det er her han trekker parallellen til Hadeland i fjor, og til Rendalen året før.

– Kanskje er Tolga årets Hadeland, sier han.

Mandag ettermiddag kjenner han til tre ferske kadavre og noen gamle som er funnet siden i går.

Et styrket SNO

SNO kan bidra med hund, og erfaringer fra steder som Hadeland og Rendalen. Statens naturoppsyn i Hedmark ble styrket med én stilling på rovviltsida i fjor, kan Brendryen fortelle.

– En kar som har jobbet mye med ulv før, utdyper han.

Brendryen sier det er tålmodighet og enda mer tålmodighet som gjelder, og så sette inn innsatsen når det byr seg gode sjanser.

– Det ble felt ulv både i Stor-Elvdal og Øyer nærmest samme kveld som forsøk ble iverksatt?

– I Stor-Elvdal var sauen akkurat sluppet og gikk veldig samlet. De hadde postert på steder de før hadde hatt ulv. I Øyer ble det også kjapp felling mens ulven var i området ennå.

– Hva er annerledes her hos oss?

– Sauen går i større områder, har spredd seg ut nå, og ulven har kanskje brukt området i mer enn en måneds tid. Ulven er også jaktet på en måneds tid nå. Den er lærenem og begynner å forandre plass og ikke vise seg. Ulven blir lurere, og varere. Det er som med elg. Blir den støkket flere ganger, blir den mer var, fortsetter Brendryen.

– Snakker vi om en stasjonær ulv?

– Er det den samme, så har den vært her lenge. For å bli stasjonær må en se markeringsadferd, og det er ikke så lett å se på barmark. Men den har vært her lenge. Over én måned på samme plassen er lenge.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken