Gå til sidens hovedinnhold

Rovdyr og beitedyr: KLD kommer med mer prosjektpenger

Artikkelen er over 3 år gammel

Statssekretær Atle Hamar lot seg begeistre både av nytenking, teknologi og gründerånd da han besøkte Tynset fredag.

I regi av det interkommunale prosjektet for mer effektiv skadefelling og en styrket beitenæring var det dialogmøte i rådhuset på Tynset, med folk både fra Fylkesmannen i Hedmark, faglag, klima- og miljødepartementet, regionrådet og FKT-prosjektet. (FKT står for forebyggende og konfliktdempende tiltak).

Hamar sier departementet i sommer bevilget penger til radiobjeller og samband.

– Vi ser mot 2019. Prosjektet søkte om 850.000 kroner, og har fått 250.000. Vi plusser på resten i 2019, opplyste Hamar på fredagens møte på Tynset.

Han synes det er kjekt at Innovasjon Norge er med når kviknebedriften Findmy nå utvikler teknologi som kan overvåke sau på beite og si noe om hvor et eventuelt nytt rovdyrangrep kan komme, og snakket varmt om gründerskap og videreutvikling.

Beitesommeren i Tolga, Tynset og Rendalen har vært preget av mange ulveskader. Siden slutten av mai har det sammenhengende vært fellingstillatelse på én eller flere ulver. To ulver er felt i sommer, men ulven som har gjort mest skade, ble ikke felt. Fellingsmannskapene hadde krevende arbeidsoppgaver i et område der det var dårlig dekning.

Dette er delvis ordnet opp i, takket være pengene fra KLD. Fellingsleder Jo Esten Trøan demonstrerte nytt sambandsutstyr som er kjøpt inn, og fikk klokkeklar forbindelse med sine karer i en dal i Folldal, nederst i Brybotn mellom Gammeldalen og Brydalen, og likedan i Rendalen mens statssekretæren hørte på.

– Vi har tidligere fortalt om problemene med kommunikasjon på steder der det ikke er mobildekning. Vi merket det for eksempel den dagen vi skjøt på en ulv. Vi klarte ikke å holde sambandet komplett, sier Trøan.

Kristian Lund Vang fra fellingslaget forteller at han burde ha holdt seg i fellingsområdet, men at han var nødt til å komme seg fram til et område med dekning for å kontakte de nødvendige offentlige instanser etter påskytingen av ulvetispa som har tatt mye av sauen i sommer. Over 400 sau er tatt, men totalt mangler sauebrukerne 870 dyr etter sanking.

Ved hjelp av en repeater på Tron, er dekningen blitt betraktelig bedre. Planen er én til på Hummelfjell, og dessuten mobile repeatere.

– Dette er mye billigere i drift enn nødnett, konstaterer Trøan, og sier de har egen konsesjon og kryptert nett.

200.000 kroner er brukt til innkjøp av radioer som det også går an å ringe med, og repeater.

Kommentarer til denne saken