Nøvgs-elever på nasjonal innovasjonscamp

Team Elektro under NM i Innovasjon, fra venstre: Tordar Kjøllegaar, Tage Nyrønning, Karol Sobczyk, Emil Neslund Samuelshaug og Eivind Rønning.

Team Elektro under NM i Innovasjon, fra venstre: Tordar Kjøllegaar, Tage Nyrønning, Karol Sobczyk, Emil Neslund Samuelshaug og Eivind Rønning. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Elektroelevene fra Nord-Østerdal kom hjem med en god idé som skal omdanne varme til elektrisitet.

DEL

Team Elektro fra Nord-Østerdal Videregående var ett av to lag som representerte Hedmark under Nasjonal Innovasjonscamp i Trondheim.

Teamet består av 5 gutter fra 1. trinn på elektro linja. De ankom Trondheim mandag ettermiddag, sammen med lærer Tor-Magnus Hansen. Her møtte de 27 andre lag fra hele landet. Alle har kvalifisert seg til NM gjennom lokale Innovasjonscamper og fylkesfinaler.

Oppdrag

I Trondheim ventet fullt program for alle fremmøtte Det ble arrangert en morsom kappestrid hvor man blant annet fikk prøve seg som rodeoryttere. Av gutta fra Nord-Østerdal var det Emil Neslund som satt lengst, med 49 sekunder. Et klart høydepunkt under oppholdet, istemmer gutta.

Kvelden ble etterfulgt av faglig påfyll og avsløring av oppdraget, ved markedsdirektør for Enova, Audhild Kvam. Oppdraget var å finne en løsning for hvordan norsk industri, og særlig smelteverkene, kan utnytte spillvarme til verdiskapning. Elevene ble gitt 24 timer til å utarbeide en løsning.

Team Elektro jobbet meget godt med oppdraget.

– Det ble lite søvn og mye arbeid, forteller Eivind Rønning.

– Nå er vi veldig trøtte. Vårt løsningsforslag er en thermoelektrisk generator som kan omdanne varme til elektrisitet. Denne vil gjøre at smelteverkene ikke bare produserer metaller men også strøm, supplerer Tage Nyrønning og Karol Sobczyk ivrig.

Elektrisitet av varme

Etter en spennende finale ble «Fremtidens Bygd» fra Vågsbygd videregående skole i Kristiansand kåret til norgesmestre. De gikk til topps med et forslag om å utnytte spillvarme og karbondioksid til lokal matproduksjon. Laget fra Frederik II videregående skole i Fredrikstad kom på andreplass, mens elever fra Strinda videregående skole i Trondheim kom på tredjeplass.

Det ble ikke pallplass for Nord-Østerdal denne gangen, men vi fikk mye skryt for å ha utarbeidet et faglig godt forslag med en konkret fremgangsmåte til hvordan man kan produsere elektrisitet av varme.

– Vi har i løpet av norgesmesterskapet kommet på en god idé, som vi ønsker å sette ut i livet, forteller Tordar Kjøllegaar.

Dette faller i god jord hos lærer Tor Magnus Hansen som er meget positiv til at det bygges en modell av den thermoelektriske generatoren.  

Team Elektro under NM i Innovasjon, fra venstre: Tordar Kjøllegaar, Tage Nyrønning, Karol Sobczyk, Emil Neslund Samuelshaug og Eivind Rønning.

Artikkeltags