Godt nytt år åt alle!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Så ha vi brukt opp berre fire daga tå nyåret - og har trihundreogenogseksti blanke daga atte tå det herrens år 2018. Der ligg det mange muligheta, det e berre å gripe tak ti dæm og gjerra dæm te go'daga førr alle!

DEL

Uta stugguglasetVi e vant te å sei godt nytt år åt dæm vi møte de fyste dagan på nyåret - gjenne åt folk vi itj kjenne. Men på ett hell anna tidspunkt så slutte vi å snakke åt folk vi itj kjenne - en kan liksom itj sei godt nytt år hele året hell. Men det går an å snakke åt folk likvæl - det går førr eksempel an å sei hei, hell go'dag, kess står det te?

Je sjer at AtB ha te'e tak ti nyåret og gjedd oss belligare bussbilletta. Det e itj verst rett rundt et årsskifte. Der e vi mest vant te at ting bli dyrar - bensin bli dyrar, øl og brennvin bli dyrar, sukker bli dyrar - og det e itj så ofte at nåe bli belligar. Så je sei takk te AtB - kanskje dæm ha fått råa ette å ha bynt å ta med passassjera, kanskje? Dæm va ei stunn mest kjent førr å kjøre att og fram med tomme bussa der passasjeran sto atte ti veikanten og lurdde på ke i all væla det va som skjedde. Men no ska je itj rippe opp ti det - busselskape ha fill fått adskillige kilo pepper og artuheta førr det dæm ha gjort, så da e det fill på ti'e å gje dæm et par rosa og bytte ut peppern med sukker den her gongen.

Sjøl om et nytt år står der obrukt og blankt, så e det itj så mange tima med lys vi har på oss om dagan. Sola ha snudd og dagan bli smått om senn lite lenger, men fremdeles e det berre såvidt je rekk å dra nytte tå de få timan med dagslys.

Men je ska vårrå den fyste te å innrømme at blåtiman e fin å sjå på, spesielt når sola e i ferd med å kike oppom horisonten hell e på tur ne' att. Da e farjespellet milla blått, kvitt, gult og rautt nåe som je kan sitte å sjå på de minuttan det står på før sola e helt ne'e, det gule og raue førrsvinn, det blåe bli blåar og det svarte kjem sigan. Men som je sei - det bli stadig lenger imilla soloppgangen og solnedgangen, og det e je gla' førr. Je vet itj om det e aldern som gjer det, men je innrømme gjenne at vintern ha vørte tønger å kåmmå gjønnom - både mørket, kaldegradan og snøen virke negativt på en gammal kropp, sjøl om je snart e inne ti sesongens tredje tranflaske og knaske omega-tri førr å hållå stimen. Likvæl vart je gørforkjøla litjjulaftan, og det ha hønge ti helt te no.

Je prøvde mi åt fastlegen førr et par-tri år sea om det itj va mulig å få blåresept på en måneds opphold der det e stuttbokse-vér mer og minner hele året, der sola varme og itj berre sjer ut som et måleri oppå himmila og der auan attom solbrillan kan kvile si på lettkledde jenta og få tankan attende te den gongen det «å prøve si» itj va synonymt med seksuell trakassering. Je håpe at auan attom solbrillan itj føre te nåe hæsjtæggmeetoo, men at det fremdeles må gå an å fantasere, om itj anna.

Fantasi må je førresten sei at dæm har dæm som bestemme titlan ti slike nettavisa. Je va inne på ei tå landets største avisa - på nett og på papir - og lurdde på om det va rett Carlsen je skull lesa om. Og det va det - det va han sjakk-Magnus som hadde vønne lynsjakk-VM. Da sto det på frontsi'a: «Maltrakterte erkerivalen» og nå je klikka mi vi'ar så sto det: «...å feie brettet med erkerivalen Hikaru Nakamura...»

Je mått berre sjekke - det va sjakk je les om? Og det va det. Je ska lure på ke VG-sportsdesken ska bruke førr nåen ord når dæm ska skrive om en boksekamp hell en anna kampsport - førr itj å snakke om en ishockeykamp hell en herrehåndballkamp førr eksempel? Der e det adskillig mer maltraktering enn ti et parti sjakk. Men det handle fill om å få folk te å klikke si vi'ar frå frontsi'a - og det klarte dæm med mei. Men imponert over ordbruken vart je itj!!

Imponert va je hella itj - og det va langt ifrå - når TV2 skull ha sendingan frå Tour de Ski før nyttår. Je beklage, men det tøkte je va semre saka. Så je hadde tenkt å bruke den her anledninga te å sende ivei et inderlig nyårsønske om at NRK mått få att langrennssendingan på fjernsnynet. No rakk je itj å sende ivei ønske før det vart oppfylt den her gongen - og gudskjelov førr det. En kan sei mye om NRK, men idrett kan dæm - bére enn de andran så langt iallfall!

Så sjer je at arbe med å få te skuterløypa førr såkalt rekreasjonskjøring kan få si et skott førr baugen - hell kanskje hella en skavl framom belte - ne'i Holtålen. Førr der ha arbe med å få te ei skuterløype milla Åla og Tydalsgrensa over Riastvegen fått ei ekstra utfordring å hanskes med. Førr å få te ei slik løype må nemlig alle grunneiaran gje tillatels te at løypa kan gå over eiendommen dæmmes - og det ha dæm førrsåvidt sagt ja åt. Men så e det nåen som itj ha klart å vente te løypa bli ferdu før dæm ha gassa på og kjørdd villmann, og da e det nåen grunneiara som ha antyda at dæm kanskje vil sei nei i stella førr ja te at løypa kan gå over eiendommen. Så da fe vi sjå kess det går - det e slik med skuter som med det meste andre - nåen få ødelegg førr alle andran. Sjøl har je itj nåen sterke følelsa førr verken den ene hell andre si'a, har itjnå imot at nåen kjøre skuter førr å kåmmå dit dæm ska, men har hella itjnå imot at dæm lett skutern stå parkert hell.

På nordsi'a tå fylkesgrensa ha vi gjort unna den fyste vukku ti det nye storfylket Trøndelag - nord og sør e historie! Sjøl ha je itj merka nåa førrandring, og je tvile fill på at je kjems te å merke stort hell! Je kan itj kåmmå hau ker ti' je sist hadde kontakt med fylkeskommunen på ett hell anna vis, og ha ailler vørre innom et kontor ti Fylkeshuset tidligar hell. Så da fe vi tru at det fortsett som før! Godt nytt år!!!
Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags