Opp som ei løve.......

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Je kjem ihau i fjol når sjølvaste coop'en på Sta'a vart rysta ti grunnvollom da det vart klart at det gjekk mye mer pænga ut enn inn og at dæm itj lenger kunn klare si sjøl. Da vart det full storm - no ha det vørte vindstilt.

DEL

Uta stugguglaset

Det kan hende at ordtaket «Opp som ei løve, ned som en skinnfell» kan passe nåenlunde bra når en sjer ke som hendte på det ekstraordinære årsmøtet som coop'en hadde tidligar den her vukku. Da va det ingen som sto atte på barrikadan og kjempa verken førr å stå på egne bein hell å gå ihop med Oppdal - som ha vørre et alternativ.

I stella va det nerar tohundre medlemma som va alldeles enig om at det aller likaste va å gå ihop med Coop Midt-Norge. Og je såg ti Retten her om dagen at midt-Norge-coop'en hadde rekordresultat i fjol. No ska det forhandles vi'ar utover og coop'an ska bli enig om en avtale som ska underskrives - kanskje allereie te såmmårs. Det kan bety at vi høre te midt-Norge-coop'en frå ferien, så fe vi tru at det gje si utslag ti både bére tebu' og større kjøpeutbytte. Kanskje bli det mer utbygging å!? Je håpe berre at en slik fusjon itj resultere ti sentralisering tå arbesplassa - det e fill ofte det som skje når det e snakk om å slå ihop nåe. Det kalles visst synergieffekta.

Ellers va det artut å sjå at fylkestoppan i Hedmark, 'n Arnfinn frå Os og 'a Aasa frå Stange itj e på feisbukk dæm hell. Itj je hell, sju, og je må sei det va trivelig at vi e flere. Je ha av og te lurdd på om je va den enaste som itj e med ti den boka, førr alle snakke om å legg ut ke dæm gjer og ke dæm ét og ker dæm e hen te ei kvar ti' - og førrtæl om ker andre gjer og ét og e hen. Som om det skull vårrå intressant! Je har itj lyst te at andre ska våttå nåe om ker je gjer og ét og e hen te ei kvar ti' og sjer ingen grunn te at je ska vårrå med ti den nevnte boka.

No sjer je sjølsagt at det kan vårrå mange førrdela med å vårrå med ti feisbukk - itj minst førr dæm som vil markedsføre nåe - alt frå konserta og teater te salj tå klea og møbla og bila og alt anna som kan sælles. Itj minst ha det vørte et forum førr alle som mene nåe om nåen - der ordbruken itj e regulert verken tå folkskikk hell nåen «vær-varsom-plakat» som avisan ha hadd spikra godt synlig på veggen opp gjønnom ti'an.

Egentlig e det synd at slike sosiale nettkanala ha vørte ei lekegrind førr nett-troll som itj har nåe anna mening med livet enn å spre ut eder og galle mot alt og alle. Et godt prinsipp, og en god regel førr folkskikk, e fill at en itj ska skrive nåe som 'n itj tørs å sei ansikt te ansikt. Men slik fungere det itj, ha je førrstått.

Så derførr e det godt å sjå at det e nåen som itj e avhengig tå verken feisbukk hell tvitter hell ker dæm hete alle kanalan, men rett og slett enten kan ringe og snakke med dæm 'n vil ha kontakt med - hell sende en e-post - det e nesten som når 'n fekk brev i gamle daga.

Den beste nyheten je ha fått de siste dagan e at kalden kan ha te'e knekken på lauvmarken. Det e visst en krabat som tåle nei'mot femogtretti kaldegrada, og det va fill alldeles på grensen te at den kunn klare si da det va som kaldast førr ei vukkus ti' sea. Derførr ska det bli artut å sjå om bjørka klare si i år.

Førr det må je sei - det ha vørre trist å sjå de to siste såmmåran at lauvmarken ha te'e så godt førr si tå skogen at det som skull ha vørre irrgrønne bjørklier berre ette nåen vukku ha vørte førrvandla te svarte skråninga med slim og trå'a hengan frå kvistom. Sjøl om je itj e gla' ti mørk og kald vinter, så tek je gjenne ei vukku med trettifem minus hvis det e det som ska te førr at lauvmarken krepere.

Så no sjer je fram åt våren og lauvspretten og grøn og fin lauvskog frå slutten tå mai te langt uti september.

I hæljen e det visst start på fotballsesongen - samtidig med femmila i Holmenkollen. Jo, jo - det e ingenting som e som det va - og fotball e fill ingen såmmåridrett lenger.

Det va sikkert derførr at statskringkastinga hadde premiere på ei ny storsatsing der tidligar fotballspellar John Carew hadde en tå hovedrollan - mens Ane Dahl Torp hadde den andre - som nytesatt trenar førr et nyopprykka eliteserielag frå Sunnmøre.

Je såg de to første episodan, og klare fill itj helt å bestemme mi om det va en høydare hell itj, men oansjitt så va det visst et program i forkant om nevnte Carew der tittelen va «Fra fotballspiller til skuespiller». Je må innrømme at je itj helt skjønte tittelen, førr slik je sjer det så e fotballspellar og skuespellar to si'a tå såmmå sak. Berre sjå på alle rysan med rar hårsveis som rulle rundt på banen og rope og skrik på frispark og straffespark uta at nåen ha vørre borti dæm - og ti sekund ettepå så e dæm oppe att og spring som om ingenting ha skjedd. Ti kvar enaste serieomgang både her te lands og rundt om i hele væla e det fotballspellara som levere inn mer og minner kvalifiserte søknada førr å kåmmå inn på teaterhøgskolen. Så je foresle at det på kampan itj berre e fire dommara som følje med reglan - men at det kan vårrå et panel med meritterte skuespellara som kan stemme ut hell inn ette mer og minner vællykka skuespellarprestasjona utpå banen.

Nok om det - no ha vi kømme oss ni daga uti mars, og alle som e interessert ti kess vér vi ska ha framover, må sjå godt ette kess véret e i dag. Førr slik ska det nemlig bli i førti daga framover ette gamle vértegn. Og førr dokk som enda har en primstav, så e dagen avmerka med ei halv sol. Det likaste e likvæl at det e nåenlunde lyst om mårrån når je sti opp, og det e lyst langt utover eftan. Det gjer godt ti en vinterlei kropp!! Kos dokk og ha ei go' hælj!
Send inn tekst og bilder «

Fortell fra kulturarrangementer og opplevelser, stort og smått!

Artikkeltags