Under krigen va det nåe som hette radiostillhet - da skull det verken snakkes hell høres, førr det kunn vårrå ubåta i nærheten som fanga opp signalan. No e det itj akkurat flust tå ubåta i fjellheimen, så det kan itj vårrå tå den grunn at det ska vårrå stilt ti radion - men derimot den nye og fantastiske DABB-revolusjonen som skull gje så mange valjmuligheta og så god kvalitet på radiolyden.

Je ha kjøpt mi et par DABB'a - blant anna leverte je bilen på merkeverkstelle førr at dæm skull sætt inn adapter og antenne som skull gje full effekt og like full dekning. Je hadde derførr itj trudd det vart full stopp både oppi Hittedala og oppme Kokkvolla. Førr det ska je sei dokk; je ha vørre på et par harrytura åt ICA'n og Systembolaget i Funäsdalen ette DABB'en kom ti bilen. Oppi Hitterdala byne det å hoppe litt - radiolyden kjem i rykk og napp, førr å sei det slik, og når je ha passert Grunnsjømyran e det full stopp - og lyd bli det itj før je kjem over grensa og SR2 koble si inn og je fe svenske nyheta frå Härjedalen. Itj spesielt interessant, men lyd bli det iallfall.

På andre si'a tå Aursunden ha je å kjørdd - skull en tur nordover og kjørdde fjellet over åt Tydala. Oppme Klasvollen bynte hakkinga, og når je passerte Kokkvollen vart det stilt - og det va det mer og minner over hele fjellet og te je kom ne'i Selbu. Et aublekk trudde je det kunn ha med dålig vei å gjerra - førr sjelden ha je kjørdd på så dålig vei som det va milla Stuggudaln og Ås ne'i Tydala - og flekkvis på nordsi'a tå Aursunden. Der e det iallfall itj gjort nåe grunnarbe før dæm la på nåe kosmetisk asfaltdekke.

No ska je itj legg all skylda på DABB'en, det kan sjølsagt hende at det kan vårrå ailler så liten kvalitetssvikt på antenneutstyret - kanskje? Men egentlig skulle det fill itj vårrå det så lenge det ha vørre fagfolk som ha installert. Oansjitt kess det e, så e resultatet førr mei dåligar enn det var før - det e radiostillhet på ganske lange strekninga - og da hjølp det itj med tjue-tretti valjmuligheta ti olike kanala. (Før dokk ha tenkt å skrive lange lesarinnlegg, Nea radio, så vet je at dokk fremdeles sende på FM-nettet - men det va itj poenget den her gongen).

Som mange andre raudaga og hæljedaga så ha å palmesyndan vørte utvida te å gjelde hele palmehælja. No har itj navnet palmesyndag nåe med påskeferie i syden å gjerra, sjøl om det e mange som bruke høgti'a te å rese dit det e både varmt og bært - og palma. Nei, navnet kjem tå at 'n Jesus satt på eselet sitt og rei inn ti Jerusalem den her dagen - en dag som merkelig nok variere frå år te år - og da va det mange som hadde møtt opp og hivde palmeblad på 'n! Ja, kanskje itj akkurat på 'n, men framom 'n.

Førr de flestan tå oss så e det likvæl slik at palmehælja e starten på påskferien da vi ska kose oss med ski, der det e snø, kvikklunsj, appelsin og rau vin ti triliters kartonga. Så ska vi lesa skumle bøk og spelle brettspell på gammelmåten og itj på nettbretta, førr det at det kanskje itj e nettdekning ti fjellheimen og at mobilen itj gje lyd frå si på mange daga. Det bli harde tak åt mange, som antagelig fe abstinens og må legges inn te psykiatrisk akuttbehandling andre påskedag.

Hell førresten så e det itj så mange lenger som tebringe påska uti fjellheimen uta vatn og strøm - og mobildekning. No e fjellhyttan samla ti hyttfelt førr eksempel oppi Hånesåsen hell på Savalen hell oppi Håmmålsfjellet der vatn og strøm og internettet e på plass og der bilen har eget hus og det e gangavstand te både kafé og resturang.

Men så ha påska vørte en priskrig på smågodt - iallfall dagan før påska. Det e om å gjerra å få ti folk så mye osunt som det berre går an, og her tye je dagligvarebutikkan slomse med både etikk og ansvar. Det må da førr he.... gå an å hella kutte prisen på gulrot, eple - og appelsin - og te nød ei kvikklunsjpakke. Men smågodt? Førr det første e det omtrent rent sokker, førr det andre e det langt frå godt førr kroppen din, førr det tredje e det hella itj godt førr huggu og førr det fjerde så e det itj godt hell!! Det bli omtrent som om polet skull ha halvert prisen på rauvinskartonga vukkua før påske. Det hadde itj vørre i nærheten tå alkoholpolitisk stuggurent, og mange hadde vørre sikker på at det hadde skapt mange prosent flere alkoholikere - og flestan tå dæm ha antagelig vørre kvinnfolk milla førti og søtti. Statistisk e det dæm som e ivrigast på slike kartonga.

Ellers fe vi tru og håpe at det bli skiføre hele nestevukku når turistan kjem og ongan gleie si te å renne på ski, laga spretthopp, steke pøsje på bål og itj bry si om både klea og fjes og hår e full tå universalklister hell fiolett swix som satt atte på nåvvån ette sjølpåførdd festesmurning.

Sjøl tek je en slik taimaot dæm kalle det på nynorsk, og fer på hytta der det nesten itj e nåen andre i nærheten. Dit tek je med mi kjerringa og god mat og godt drikke, der ska je lesa den boka je ha tenkt å kåmmå gjønnom som je itj enda ha klart å kåmmå gjønnom, je ska gå en skitur hvis det passe si slik hell sitte attme hyttveggen hvis det hella passe si slik. Je ska itj eta en enaste bit tå smågodt, men ha tenkt å lure med mi både en liten akevittskvett og en konjakk-skvett førr å kjenne på go'følelsen. Og så vet je at det bli med en kartong å, så vi har kosen attåt lamsteka.

Ha ei riktut go' påske, kos dokk og pass på at dokk har nok solkrem så det itj ende med førrferdels.

– gnist