NATO på glattisen

Det gjekk nåenlunde bra helt te snøen kom og isen la si på veien. Det skull itj mer te før NATO havna på glattisen - det e fill itj akkurat vinterdekk førr snø- og isføre dæm har, og dæm e faktisk fali førr sivil trafikk!
Av
Publisert

Et tynt snølag som fraus te is og vart polert tå en solid nordvest kuling va det som skull te før det small med militære kjøretøy som nok er mer berekna på terreng enn på glatt asfalt. Je e redd førr at det berre va starten, og at det kan kåmmå adskillige flere slike olykka. Førr vérmeldingan framover sei minusgrada og mer snø ettekvart. No ha je kjørdd attom et par slike kjøretøya, og ha sjitt keffer nåen dekk dæm har. Og mønsterdjubda e fill itj nåe å sei på, men je har mistanke om at mønsteret e så digert at det bli glatt berre tå det. Og så antek je at dæm itj skifte dekk kvart år på slike kjøretøy, og da e det fill med de dekka som med andre dekk - gummien bli hard og miste gripeevna. Og sist - men itj minst - det e fill en del soldata frå land som itj har snø og is på veiom som plutselig må manøvrere si på norske fylkesveia. Og dæm e itj berre enkel å bevege si på førr store kjøretøy - fylkesveia e både smal og svingåt - og itj bestandig godt strødd. Så je har et godt råd åt alle dokk som ha tenkt dokk ut å kjøre - vårrå førrsiktig, og hvis dokk sjer nåen militære kjøretøy, så ta dokk god ti' kjør innpå en stikkvei og vent te dæm ha kjørdd førrbi. Det e ingen vits ti å ta nåen sjansa, førr resultate tå en kræsj milla et digert militært kjøretøy berekna førr krig og en personbil vil vårrå gitt. Det spelle ingen rolle om du har retten på di sie hvis du bli liggan flatklemt punni en tænks, førr eksempel.

Je vet itj helt ke je egentlig tye om den her digre øvelsen med soldata og krigsmateriell frå en haug med NATO-land. Je ha førrståels førr at det må trenes og øves, men må det vårrå så stort og digert? Og så e je spent på kess det kjems te å sjå ut ette at dæm e ferdukriga. Kess bli det sjåandes ut uti marken der dæm ha førre fram, kess bli veian sjåandes ut og kess bli det førr et fredelig folkeslag øvst oppi dalføran her å førrhollå si åt soldata med farmunde tungemål som ska gjønnom slag på slag. Og kess går det med dæm som itj ha klart å fylle kvota med ælj og må ta med si børsa ut midt ti krigen? Ja, det e en del spørsmål - svara fe vi fill om en dryg måneds ti' når soldatan ha kriga ferdu og ska ha si hematt med alt som finns tå materiell og kjøretøy. Vi fe tru at krigsøvelsen itj ha krevd nåen offer og at det meste sjer ut som det gjol før dæm bynte. Og så håpe je at det bli lenge te neste gong, og at det itj bli alvor nåen gong. Men en vet ailler - når en sjer og høre kven som styre stormaktan så kan fill det meste skje - te og med en krig som itj berre e øvels.

Og berre førr å stille spørsmålet - ker mange munna kunn en ha metta og ker mange familia kunn ha fått tak over huggu førr det det koste å gjønnomføre en NATO-øvels som Trident Juncture??

Som en solid motsats åt krig vart det gjønnomførdd TV-innsamling åt Kirkens Bymisjon i hæljen som va. Je tye at folk her oppi Fjellregionen e flink te å bidra. Tesamen frå de seks kommunan frå Holtålen te Folldal kom det inn godt over 1,1 milliona krona. Det e pænga som mottakern vil bruke førr å skapa et varmar og mer inkluderandes samfunn.

No unne je absolutt Kirkens Bymisjon alle kronan dæm fe inn, men det e nok itj berre pænga som ska te førr å nå målet om et varmar og mer inkluderandes samfunn. Der handle det adskillig mer om kvar enkelt tå oss - keffer nåen holdninga vi har og ker vi gjer i praksis - blant anna over internettet. All skiten som presenteres ti sosiale medier e med på å lage et samfunn som e langt unna både varmen og inkluderingen - og når vi samtidig har et flyktningefiendtlig parti ti regjering så gjer itj det saken stort likar. Men stå på, Kirkens Bymisjon, dokk ha setta dokk et håråt mål må je sei, men vi fe håpe dokk lykkes. Men lett bli det itj når vi sjer og høre ke som foregår i dagens samfunn.

Fotballsesongen e ferdu, og det vart det ene nedrykket ette det andre oppi nord-østerdala. Tynset må ned frå tredje te fjerdedivisjon - og der kjems dæm antagelig te å møte Røros, som berga plassen med et nødskrik. Da bli det fill nåen nostalgiske hatoppgjør milla de to lagan - kanskje kan vi ane nåe tå stemninga frå søttitalet. Det kan iallfall bli folksomt og adskillig stemning når de to lagan møtes. Alvdølan va oppi der førr nåen få år sea, men ha te'e heisen ne'over og gjekk helt te bottens i år - helt ne'i sjettedivisjon. Te og med ne'om både Brekken og Tolga/Vingelen. Det må vårrå et hardt slag førr alvdølan - men hvis det kan vårrå nåa trøst så kan det berre gå en vei frå sjettedivisjon - og det e oppover. Lenger ned går det itj å kåmmå iallfall.

Ellers rekne je som ganske sikkert at vintern no ha kømme førr å bli ei stund - iallfall te uti april. Og det kan da vårrå like greit - det bli adskillig lysar når snøen legg si og haustmørke fe konkurranse tå kvite krystalla som blinke ti månlyset. Ellers må je innrømme at je itj e så gla ti vintern lenger - det e både kaldt og mørkt. Men det fe vi itj gjort stort med - og frå syndan tå så bli det enda fortar mørkt om eftan. Klokka ska stilles om laudagsnatta vet dokk - en time tebakers. Ja, førr det e tebakers - en grei tommelfingerregel e å stille klokka mot næraste såmmårn. Og det e stuttar tebakers att åt såmmårn enn framover åt en ny såmmår. Men om du no skull stille klokka feil vei, så bety det berre at du kjem mye tidligar opp og fe mye mer ut tu syndan enn om du stille klokka rett. Og dessuten oppdage du fort feilen når du ska skru på fjernsynet førr å sjå dagsrevyen syndagskvelden. Go'hælj!
Artikkeltags