Få opp sperregrensa!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Je innrømme det med en enaste gong - førr mei e det en solid blåmanndag og -tisdag og -onsdag ette valjet. Je trudde det norske folk va nåenlunde førrnuftig og så lure je på om det e på ti'e med en justering tå valjordninga!

DEL

Én ting e at 'a Erna og Høyre tek godt førr si tå stemman. Det e kanskje itj så rart når størstedelen tå landets befolkning hell te ti byan. Det som irritere mi mer e at 'a vingle-Trine og 'n engel-Knut Arild kan kåmmå te å få både statsrådsposta og flere mandata berre førr det at dæm klare å kårrå si såvidt over sperregrensa på fire prosent. Je vil foreslå førr 'a Erna at den neste reformen dæm ska gjønnomføre - gjenne med tvang - e opp-med-sperregrensa-reformen. Behøve itj så mye, berre en prosent hell to.

Og så lure je på om det e på sin plass å førrklare kerr egentlig den her sperregrensa e førr nåe. Vi vet om mange ting som sperre rundt omkring på mange områda, det kan vårrå sperrebånd og sperregjerde - det e sperringa og du sperre kort og konto blant mye anna. Men sperregrense ti det norske valjsysteme e rett og slett et virkemiddel førr å hindre at det bli førr stor spredning tå stemman det væljes representanta te. Her te lands e sperregrensa på fire prosent - det bety at dæm som itj fe så mye som fire prosent tå stemman itj fe vårrå med ti kampen om de såkalte utjevningsmandatan - nitten i talet. Derimot kan det kåmmå inn nåen når distriktsmandatan førrdeles, hvis dæm fe mange stemme ti ett hell to distrikt førr eksempel.

Men hvis du klare å kårrå di over fireprosentgrensa så åpne det si muligheta! No sist førr eksempel, så klarte både kristenpartiet og venstrefolket såvidt å berje kampen om utjevningsmandatan, og dermed sikra dæm blåblå regjering de fire neste åra, og hvis dæm sæll kropp og sjel så fe dæm sikkert en ministerstol hell to. Og det rekne je med at dæm gjer. Da kjem vi plutselig ti den situasjon at det der smårasket tå nåen vingleparti ska vårrå med å bestemme kess retning landet ska styres med så lite folk bak si! Det bli nesten et demokratisk problem, tye je.

Men, men slik e det no en gong, så fe vi ta det som kjem. Det som førrundre mi enda mer med det norske folket, som je ti utgnagsponktet hell førr å vårrå nåenlunde førrnuftig, e at det e så mange som stemme framskrittspartiet. Det e rett og slett itj te å førrstå, så je ska itj en gong prøve mi på nåa analyse om keffer. Det går over min førrstand!

Så ska je hella itj vårrå berre på go'fot med andre si'en hell. Førr arbespartie ha fill tabba ut si ette nota ti den her valjkampen, og ha bidre'e te at både bondepartie og sosialistan ha vøkse. Probleme e berre at alle dæm e på såmmå lag - dæm ha betrre bytta om på lagoppstillinga. Det kalles fill førr kanibalisme, det!

Gjønnomsnittsaldern på de nye stortingsrepresentantan bli ette det je hørdde ti radioa en dag på triogførtiår! Det e itj stort! Je ha i mange år klappa førr alle øngre som ha hivd si ut ti politikken med frisk mot og brennandes ængasjemang. Og det gjer je førrsåvidt fremdeles, men når je tenkje mi om så består befolkninga her te lands tå en stor andel gamlare folk over femogseksti år. Kven som ska representere dæm tru, og e det slik at førtitriåringan klare å sett si inn ti problematikken du møte når du passere søtti, førr eksempel? Her å kan det ligge an te e ailler så lite nytt demokratisk problem - de etthundreogniogseksti representantan ti nasjonalførrsamlinga ska fill gjenspeile samensetninga tå landets befolkning. Dessuten e det mye som ska léres som itj står ti nåa bok, men som kjem gjønnom erfaring frå det virkelige livet!

De olike partian ha gjønnom mange år kjempa hardt førr å få like mange dama som kara på toppen på listan sine - kanskje må det ettekvart settes nåen krav om aldersførrdeling å der både øngre og eldre e sikra plass førr at det som bestemmes ska ha så bredt grunnlag som mulig. Ja, Erna - nye reformer, vet du, det e beste måten å hållå bondepartie på tå hev!

No e vi akkurat midt ti september, hausten ha gjort inntoget sitt, det gulnes på bjørka, lufta bli kallar og klårar, og vi ha heldigvis itj sjitt antydning te snø så langt. Tverti imot ha kvikksølvet ti gammelgradstokken uta stugguglasa sle'e si te ro godt på plussi'a både natt og dag. Så fe det vårrå at regnskuran går jevnt og trutt og at vinden mått ha øka adskillig de siste åran. Så sjer vi at det e flom og orkan og hemlause og strømmlause folk ti store bya. Je klare liksom itj helt å forestille mi kess det kan vårrå når en million hell to må evakueres førr det at det kjem susan inn et par orkana med vindstyrka og nedbørsmengda vi itj ha sjitt brøkdelen tå her på fjellet.

Det fe mi te å tenkje at det e bra å vårrå her vi e, oansjitt om dæm blåblåe knabba åt si valjseiern og hausten sig på og det bli mørt om kvelden og nattsvermaran ha fønne att utlampa og soveromsglase. - og nattbordslampa. Je tru je fe vente med lesinga på senga te nattsvermaran ha takka førr si og hella slå tå lyse og finne på nåe anna mens je vente på at lokkaue ska kåmmå. Je fe høre med kjerringen om 'a har nåen forslag!!

Te hæljen ha je itj lagt nåen spesielle plana og tenkje at véret fe bestemme ke som ska skje. Enten bli det en tur uti marken førr å trekke frisk luft og kanskje plokke nåe etandes som dukke opp der je går, ellers så ska je ta mi en tur på ett hell anna sosialt hell kulturelt arrangement - dæm finns det mange tå - hell så kan det hende je berre ska pusle heme, eta og drikke godt, lesa ei go bok og sleke såra ette et valj som gjekk alldeles åt skogen! Go' hælj!

– sperr

Artikkeltags