430 elever, 42 elevbedrifter, 7 ungdomsbedrifter og 23 bedrifter fra lokalt næringsliv. Det er SUM 2019

SUM I GANG: Russen ved NØVGS åpnet SUM 2019, (fra venstre) Frida Østgård, Oline Vingelsgaard og Lena Alme Loftås med en forrykende ABBA-låt.

SUM I GANG: Russen ved NØVGS åpnet SUM 2019, (fra venstre) Frida Østgård, Oline Vingelsgaard og Lena Alme Loftås med en forrykende ABBA-låt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag er det Skapende Ungdomsmesse i Fjellregionen for 16. gang.

DEL

Russen ved Nord-Østerdal videregående skole fikk æren av å åpne årets SUM.

De framførte et sangnummer fra revyen som nylig gikk av stabelen, og med det var messe-dagen i gang. Deretter ga programleder Siri Beate Fossum ordet til tynsetordfører Merete Myhre Moen som erklærte messa for offisielt åpnet.

For 16. gang møtes Fjellregionens skoler, næringsliv og offentlig virksomhet til stormønstringen Skapende Ungdomsmesse (SUM). Den foregår annenhvert år på Tynset og Røros, og i år møtes de i Tynsethallen.

Her deltar 23 bedrifter fra regionalt næringsliv, og rundt 430 elever fordelt på 42 elevbedrifter og 8 ungdomsbedrifter. I tillegg deltar ungdommer med ansvar for kafèdrift, rigging, musikk, lys og lyd.

- SUM er den største, og viktigste møteplassen for næringslivet, det offentlige og skolene i regionen. Målet er å skape rekruttering og vise hva regionen har og kan tilby. Av næringsliv, av skapende og kreative ungdommer, av offentlige tilbud og utdanning, sier rådgiver i SUM, Ingrid Eide.

Gjennom SUM opparbeider elevene kontakt med det lokale næringslivet i regionen, blir kjent med hvilke bedrifter som eksisterer og kan gi elevene en pekepinn om hvilke jobbmuligheter man har her, og kan gi tanker om hva man eventuelt ønsker å utdanne seg til videre.

- Og det er her næringslivet møter dagens ungdom og sine fremtidige ansatte! Entreprenørskapsopplæring i skolen gir regionens elever arenaer der de får erfaring med å være gründer, og hvor de lykkes med praktisk jobbing i et team-samarbeid. Det gir selvtillit, understreker Eide.

Forskning på entreprenørskap i skolen viser 50 prosent økt sjanse for å starte egen virksomhet senere i livet. Dette er faktorer som også øker sjansene for at de unge får lyst å bo og jobbe i regionen.

Entreprenørskap i skolen handler også om et utbredt samarbeid mellom skole og næringsliv, og det er det SUM gjenspeiler.

Over 40 jurymedlemmer fra privat og offentlig virksomhet er med og bedømmer elevenes arbeid med elev- og ungdomsbedrifter, i tillegg til at enkelte av ungdomsbedriftene gjennom året har faste mentorer.

I 2017 ble det avholdt utdanningsmesse i forbindelse med SUM på Tynset, og det satte besøksrekord med mellom 1800 og 2000 besøkende.

- Kombinasjonen med Utdanningsmesse har v imidlertid nå gått bort fra.

Årets SUM blir direktesendt i Nea Radio som flytter studio ned til Tynsethallen denne dagen. Med samsending med Østerdalsradioen vil den to timers direktesendingen dekke et geografisk område fra Malvik i nord til Hamar i sør, og Gjøvik og Lillehammer i vest. Røros TV skal streame direkte fra messen.

Arbeidets Rett flytter redaksjonen ut på stand og vil både sende direkte og gjøre intervjuer i Tynset-hallen onsdag!


Artikkeltags