Hvert år skjer det rundt 75 ulykker med personskader i juletrafikken. Av og til blir ulykken en dødsulykke.

– I fjor døde ingen i tiden mellom jul og nyttår. Vi må alle gjøre vårt for at det heller ikke blir noen i år, sier vegdirektøren. Dessverre har noen det veldig travelt, og setter eget og andres liv i fare med farlige forbikjøringer i høy fart. Tilpass farten etter forholdene og hold fartsgrensen, så blir reisen mer trafikksikker både for deg og dine medtrafikanter, sier vegdirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding fra Statens vegvesen.

I 2020 omkom en i romjulen, og i de to årene 2018 og 2019 har to mennesker mistet livet hvert av årene. I 2017 var det seks stykker som omkom, og to i 2016. Ingen mistet livet på veiene julen 2015 og 2014.

Vegdirektøren har 5 råd til deg som skal fram og hjem til jul:

Ikke stress!

Bruk passasjeren, så du kan holde oppmerksomheten på veien.

– Uoppmerksomhet er medvirkende faktor i en tredel av de mest alvorlige trafikkulykkene, og nå før jul er det mye som tar oppmerksomheten vår. Bruk medpassasjerer slik at du kan holde fokus der du skal – på veien.

Hold deg oppdatert på trafikken

– Bruk Vegvesen.no/trafikk og SMS- tjenestene våre før du kjører.

– Vi har gode tjenester som gjør at du kan forberede deg, og på denne måten komme tryggere og raskere fram. På www.vegvesen.no/trafikk har vi samlet mange tjenester for deg som skal ut på veien.

Tenk deg om før du kjører forbi!

Du sparer lite tid totalt på turen din, og kan utsette deg og andre for fare.

– 40 prosent av fjorårets dødsulykker på veiene var møteulykker. Hvis alle vurderer en ekstra gang om forbikjøringen er nødvendig, kan vi spare mange liv på veiene.

Pakk trygt!

Både julegaver og passasjerer må sikres godt i bilen.

– En hund eller en koffert kan veie tonn når de kommer susende ved en kraftig oppbremsing. Ha derfor alt godt festet, også i baksetet.

Kjør ansvarlig!

Tilpass farten etter forholdene og kjør rusfritt.

– Vinteren betyr ofte utfordrende føreforhold. Da kan det være lurt å senke farten. Husk at fartsgrensene kun er en øvre grense, og at du bør kjøre saktere når forholdene er krevende.

Regn og varmegrader

Mandag 26. desember meldes det av yr.no om snøbyger om ettermiddagen, som går over til sludd, regn og varmegrader i Fjellregionen.

Statens vegvesen opplyser at det er glatte veier og utfordrende kjøreforhold flere steder i landet.