Ordføreren heter nok Johnny Hagen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Ap én fram, Sp holder stand, Høyre inn med to – og Venstre ble valgets taper i Alvdal.

Arbeiderpartiet er med sine sju mandater størst i Alvdal. Partiet øker med ett mandat. Senterpartiet beholder sine seks.  Venstre må karakteriseres som valgets tapere, med en nedgang fra tre til ett mandat.

Live Stokstad er skuffet, men sier:

- Vi fikk 8,7 prosent av stemmene. Mange har stemt på oss. Vi får en annen rolle nå, men kommunestyret skal få merke at Venstre er der.

Ferskingene Høyre kommer inn med to, og KrF er inne med én.

- Dere må altså slite med meg i en periode til, kommenterte KrF-veteranen Arne Dagfinn Øynes under valgvaken der alle partiene var samlet hos DMT og Alvdal midt i væla på Steia.

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Johnny Hagen er opptatt av samarbeid, totalt sett.

- Det har vært en god fight, sa han om valgkampen, og fortsatte:

 -  Jeg håper vi skal dra lasset sammen nå. 

- Det skal mye til at ordføreren i Alvdal ikke heter Johnny Hagen?

- Det skal mye til. Det er mulig å samarbeide med alle. Ap vil ha ordføreren, og så skal vi også få sydd sammen et formannskap som skal samarbeide. Det er tradisjon for å få alle partiene inn i formannskapet, kommenterer Hagen, og legger til at også Senterpartiet er et parti Ap kan samarbeide med, om enn Steimosletta er en sak som tilsynelatende skiller.

Arbeiderpartiet samarbeider i dag med Venstre, som har varaordføreren. Arbeiderpartiet sammen med Venstre vil ikke oppnå flertall denne gangen. De to partiene sitter med åtte av 17 plasser i kommunestyret.

Et samarbeid mellom Ap og Høyre vil derimot gi flertall. Politisk er Steimosletta en felles plattform, der begge vil åpne for detaljhandel.

Det finnes andre matematiske konstruksjoner som også kan gi et flertall på ni eller mer. Senterpartiet med seks og Høyre med to kan plusse på med KrF. Øynes signaliserte i valgkampen at KrF har god tradisjon for å støtte Sp.

Liv Gjermundshaug Thoresen, Høyres førstekandidat, ville mandag kveld ikke si noe om i hvilken retning partiet tenker seg samarbeid, og om det er Ap som er det mest nærliggende.

- Nå tar vi kvelden, og starter med forhandlinger i morgen, sier Gjermundshaug Thoresen, som er svært fornøyd med valget.

- Vi håpet å få inn to, og det fikk vi. Det er annerledes å være ei gruppe på to, enn å være alene i kommunestyret, sier hun.

I perioden som nå går mot slutten, har Sp og Ap seks representanter hver, mens Venstre har tre. KrF og Frp har én representant hver.

Fremskrittspartiet stilte ikke liste ved høstens kommunevalg i Alvdal.

Tidlig på kvelden lå det an til at Sp kunne tape mandater. Det skjedde ikke. Men partiet hadde andre ambisjoner, og Olov Grøtting sier:

-Det er skuffende at vi ikke går fram. Vi hadde ambisjoner om både sju og åtte.  Men jeg ble litt mindre skuffet da det ble klart at vi kommer inn med seks.

- Hva skyldes tilbakegangen?

- Kanskje skolesaken, kanskje Steimosletta. Høyre og Ap har muligens scoret her, svarer Grøtting.

Nå skal det forhandles, om ordfører, varaordfører og formannskapsplasser.

- Ap/Sp er interessant, men ikke noe det har vært tradisjon for, sier Grøtting.

Her er det nye kommunestyret i Alvdal

Arbeiderpartiet: Johnny Hagen, Mari Kveberg, Trine Vardenær Tharaldsteen, Ole Arne Sandli, Janne Lunaas, Jon Sagbakken og Bjørn Åsen. Første vara er Lisbeth Gjermundshaug.

Senterpartiet: Olov Grøtting, Mona Murud, Audun Eggset, Kristian Hansæl, Håkon Esten Steimoen og Gudmund Tronsmoen. Første vara: Britt Guri Nordtun.

Høyre: Liv Gjermundshaug Thoresen og Jan Sagplass. Første vara: Anne Marie Dalen.

Venstre: Live Stokstad. Første vara: Sigmund Kveberg Paaske.

Kristelig Folkeparti: Arne Dagfinn Øynes. Første vara: Rolf Langen.

I linkene under ser du valgresultater når de blir klare

Røros

Tynset

Alvdal

Tolga

Holtålen

Folldal

Os

Artikkeltags