– Er det tid for et kommuneopprør?

80 PÅ MØTE: Asbjørn Wahl og Aud Irene Strandvik foran 80 frammøtte i Storsalen på Tynset. Flere politikere hadde tatt vegen til stormøtet som ble arrangert av Fagforbundet i Nord-Østerdal, Fagforbundet på sjukehuset, og LO i Nord-Østerdal.

80 PÅ MØTE: Asbjørn Wahl og Aud Irene Strandvik foran 80 frammøtte i Storsalen på Tynset. Flere politikere hadde tatt vegen til stormøtet som ble arrangert av Fagforbundet i Nord-Østerdal, Fagforbundet på sjukehuset, og LO i Nord-Østerdal.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Asbjørn Wahl mener kommunevalget er en sentral arena i kampen mot sentralisering og avdemokratisering.

DEL

– Kommunevalget har en dimensjon utover å velge politikere. I den skjerpede kampen om velferdsstaten, må lokalpolitikerne bruke muligheten, sa Wahl på møtet som Fagforbundet og LO arrangerte på Tynset nylig.

Han oppfordret politikerne til å dra lokalbefolkningen med i åpne prosesser.

80 personer var møtt fram for å høre om to temaer: velferd og kommunereform. Blant tilhørerne var flere ordførerkandidater og lokalpolitikere fra Fjellregionen.

– Er det tid for et kommuneopprør igjen? spurte Wahl, som leder alliansen For velferdsstaten.

Han viste også til at over 40 kommuner har vedtatt ikke å bruke den blåblå regjeringens svekkede arbeidsmiljølov.

– En skanse

Wahl betegnet kommunene som en sentral skanse i kampen for fellesløsninger, verdiskaping og folkestyre, og pekte på at Kommune-Norge er i forandring:

– Makt og ressurser sentraliseres, og offentlige tjenester og fellesgoder markedsrettes, sa han.

– Arbeidsliv og ansvar individualiseres, og resultatet er svekket medbestemmelse og mer sosial dumping, økt usikkerhet, mindre fellesskap og tillit, og mer overstyring, kontroll og rapportering, fortsatte Wahl.

– Vår hverdag

– Det er ikke tilfeldige temaer vi har valgt for denne kvelden. Dette handler om vår hverdag og vårt arbeidsliv, sa Aud Irene Strandvik innledningsvis.

Hun er leder for Fagforbundet i Nord-Østerdal.

Wahl registrerte at han ikke kunne finne mange av de store velferdsprofitørene i Fjellregionen.

– NHO sier at små kommuner gjør det vanskelig å tjene penger på velferd, la han til.

NHO har gått ut og sagt at de ønsker 77 i stedet for dagens 428 kommuner i Norge.

Christian Steenland (V) fra Tynset var én av politikerne som snakket om interkommunalt samarbeid, og han mener kommunene går på en smell når de bruker interkommunale selskap der ting er mer lukket.

– Det er ikke noe problem å være åpen i et IKS, repliserte Asbjørn Wahl, som oppfordret kommunene til å få med innbyggerne og være demokratiets fortropp.

Også Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug snakket om interkommunalt samarbeid:

Opptatt av de interkommunale løsningene 

Per Gunnar Stensvaag tok for seg kommunereformen. – Risikoeksperiment

Artikkeltags