Gå til sidens hovedinnhold

Vår (24) åpner stolt høstutstilling på Kunst og kaos

Torsdag åpner rørosgalleriet Kunst og kaos sin høstutstilling "Stolt!". 24 år gamle Vår Brean fra Røros har fått æren av å åpne utstillingen. Utstillingen handler om å være stolt av den man er, og ha mot til å leve det livet man ønsker å leve.

– Vår er inne i et gryende forfatterskap og skal dele noen utdrag fra sin ennå ikke utgitte debutroman, en bok om forbudt kjærlighet i det tjueførste århundre. En bok som også vil berøre tema som kvinneundertrykkelse, homofobi og psykisk helse, skriver galleriet i en pressemelding.

Musiker Vegar Dahl byr på en aldri så liten sniklansering av en helt ny låt, mens galleristene Ellen Kristine Klemmetvold og Sigrid M. Jansen byr på god stemning og presentasjon av utstillingen.

– Endelig kan vi også ha arrangement igjen, dette har vi virkelig lengtet etter! sier gallerist Sigrid M Jansen.

– I løpet av utstillingsperioden skal vi nå ha omvisninger, åpningsarrangementet til Røros Pride og fortellerkveld med Kirsti Sæter og Ine Mariell Solbakken. Galleriet tar også imot grupper for lukket omvisning etter egen bestilling, sier hun.

Utdeling av Bergstadstipendet

Under åpningen overrekker ordfører Christian Elgaaen Røros kommunes Bergstadstipend til Christer Tronsmed. Tronsmed ble tildelt Bergstadstipendet tidligere i år for sitt prosjekt «Je trivs best ti indre landskap», et prosjekt som blant annet skal vises som en utstilling hos nettopp Kunst og kaos i mars 2022.

14 kunstnere, tre lokale

Kunst og kaos har samlet totalt 14 norske kunstnere til årets høstutstilling. Tre av kunstnerne er lokale. Christer Tronsmed, Laila Mari Brandsfjell og Eli Wintervold, bor og arbeider alle på Røros.

Andre kunstnere er Andreas Widereøe Hagen, Marius Amdam, Håvard Stamnes, Julie Ebbing, Sukhi Karlsen og Per Stian Monsås. Kunstneren Therese Myran er i ferd med å vekke oppsikt med sin egenutviklede teknikk med broderier på lerret. Kunstnerduoen Hans Arne Vedlog og Sølvi Waterloo Normannsen, også kjent som Vedlog & Waterloo, har latt Røroskua gå på Pride, og presenterer bildene «Gay på landet».

For aller første gang presenterer også Kunst og kaos originalmalerier av den Oslo-baserte kunstneren Alf Christian Hvaring.

– Kjell Erik Killi Olsens personlige verk «Odelsgutten som ikke ville bli bonde», har vært på Røros også tidligere. Men med denne tematikken måtte vi bare hente han inn igjen, forteller gallerist Ellen Klemmetvold.

– Kunstnerne har fått full frihet i hvordan de selv vil tolke tema «Stolt!», forteller Klemmetvold.

– De fleste av arbeidene til utstillinga er helt nye, valgt ut eller laget spesielt til tematikken. Det begynte opprinnelig med tanken om å ha en egen utstilling under Røros Pride i mai i år. Da Pride ble utsatt til i høst, valgte vi å utvide tema for utstillingen og omfavne alt som handler om å ha mot til å være den man er og leve som man innerst inne ønsker, smiler hun.

Kommentarer til denne saken