Gå til sidens hovedinnhold

Koser seg i snøen

Mot normalt mye snø i Fjellregionen på denne tida av året

Artikkelen er over 4 år gammel

Mye nedbør og mange dager med minusgrader preget desemberværet i vår region. Det har resultert i større snømengder enn på mange år.

Snødybden ved Aursunden ble 1. januar i år målt til 86 cm. Det er den nest høyeste målingen siden 1. januar 1998. Størst snødybde i denne perioden ble målt til 102 cm 1. januar i 2002.

– Snittmålingene for perioden er 53 cm, opplyser 1.-konsulent Stein Kristansen ved Meteorologisk institutt.

Etter at målestasjonen ble flyttet fra Røros sentrum til flyplassen, mangler det flere år med data for snødybden i Røros sentrum. Derfor er tall fra Aursunden brukt i denne sammenheng.

Gjør store utslag

Ved Røros lufthavn ble snødybden målt til 54 cm på tampen av 2016. Ved Tynset målestasjon ble snødybden målt til 47 cm.

I 2007 ble det bare målt 12 cm snø ved Aursunden.

– Normalt er snømengdene i denne regionen små, derfor blir utslagene så store nå, forteller Kristiansen.

Varmere enn normalt

Også middeltemperaturen i desember lå godt over normalen her i distriktet.

– Tynset hadde en middeltemperatur på minus 5,3 grader. Det er 5,3 grader varmere enn normalt. 30 dager hadde minimumstemperatur under null, noe som forklarer at det meste av nedbøren kom som snø, forklarer Kristiansen.

Varmest i Folldal

Laveste temperatur i desember ble målt til minus 27,2 grader på Tynset torsdag 15. desember. Varmest var det i Folldal 30. desember. Da ble temperaturen målt til 8,6 plussgrader.

På årsbasis ble det også målt unormalt høye temperaturer i desember. Månedstemperaturen for hele landet lå 4,6 grader over normalen i desember, viser ferske tall fra Meteorologisk institutt. Også nedbørsmessig skilte fjorårets desember seg ut. Måneden er blant de ti våteste for desember i serien som går tilbake til 1900.

Flere vi har snakket med nevner at sist vi hadde så mye snø på denne tida av året var på 90-tallet. Om noen har sikre opplysninger om dette, så ta gjerne kontakt med Arbeidets Rett.

Inge Morten Smedås

Kommentarer til denne saken