Sjekk værmeldingen før du skifter til sommerdekk: – Kuldegrader om natta kan skape farlige situasjoner

– Sjekk værmeldingen før du legger om til sommerdekk. Det er oppfordringen fra Statens Vegvesen.

– Sjekk værmeldingen før du legger om til sommerdekk. Det er oppfordringen fra Statens Vegvesen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tidlig påske og en snørik vinter gjør at flere folk enn vanlig må vurdere om det er forsvarlig å skifte ut piggdekkene med sommerdekk nå.

DEL

Regelverket sier at det ikke er tillatt med piggdekk fra og med første mandag etter 2.påskedag. I år er det 9. april. I Nordland, Troms og Finnmark er fristen 1. mai.

Tenke selv

Leder av trafikksikkerhetsseksjonen i Statens vegvesen, Region øst, Kjell Seim, ber bilførerne gjøre en selvstendig vurdering før de skifter fra piggdekk til sommerdekk.

– Den enkelte bilfører er selv ansvarlig for at bilen til enhver tid har riktig veggrep. Følg med på værmeldingene. Med kuldegrader om natta kan smeltevann som fryser til is på vegene skape farlige situasjoner, sier Seim i en pressemelding fra Statens Vegvesen.

Han mener det bør nok gå greit i lavlandet Østafjells. Av miljøhensyn er det absolutt ønskelig at piggdekkene tas av så snart som mulig. Blir det plutselig kaldt og glatt en dag i april, får heller bilen stå.

– Men skal du kjøre bil i indre deler av Østlandet, og særlig opp i høyden, bør du vurdere å beholde vinterdekkene noen dager ekstra, sier Seim

Piggfrie dekk

Det er tillat å bruke piggfrie dekk utover våren. Samtidig bør bilførere ikke bruke disse for lenge.

– Piggfrie vinterdekk har dårligere grep på våt asfalt enn sommerdekk og blir for myke på varme dager sier Seim. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken