– Veksten fortsetter og det nye Retten-tallet er 7488 abonnenter. Tusen takk til leserne våre enda en gang

VEKSTEN FORTSETTER: Arbeidets Rett har økt antall lesere og abonnenter hver år sia 2017 og øker i år igjen. Ansvarlig redaktør og daglig leder, Guri Jortveit, takker trofaste abonnenter og nye lesere som gjør det mulig for avisa å utvikle seg videre.

VEKSTEN FORTSETTER: Arbeidets Rett har økt antall lesere og abonnenter hver år sia 2017 og øker i år igjen. Ansvarlig redaktør og daglig leder, Guri Jortveit, takker trofaste abonnenter og nye lesere som gjør det mulig for avisa å utvikle seg videre. Foto:

Etter ti år med nedgang snudde pilene for tre år sia. – At vi fortsetter økningen er nesten for godt til å være sant. Det er bare å si takk for beinhard jobbing fra de ansatte og for all respons fra leserne, sier redaktør og daglig leder, Guri Jortveit.

DEL

Onsdag, presenterte MBL (Mediebedriftenes Landsforbund) og LLA (Landslaget for lokalaviser) ferske lesertall og opplagstall for sine mediehus og magasiner.

For Arbeidets Rett viser tallene en økning på 47 abonnenter i første halvår av 2020, og vi noterer for 800 flere lesere.

– Totalt ender Retten på 7488 abonnenter. Veksten fortsetter og det er jeg utrolig stolt og glad for. Regionen vår er ikke akkurat et pressområde med mye tilflytting. Vi har søsteraviser i Amedia som kommer ut i vekstområder der det blir stadig nye abonnenter å hente, mens alle er smertelig klar over folketallsutviklingen i vår region. Det er vår felles utfordring nummer en, og da er det ekstra gledelig at innbyggerne holder seg med aviser og at vi har et stort mediemangfold, sier Guri Jortveit.

Lesertallene øker fra 14.200 i siste halvår 2019, til 15.000 i årets første halvår. Litt færre leser papiravisa, mens 700 flere leser avisa på mobil og 400 flere leser e-avisa.

– Vi nærmer oss sakte, men sikkert at halvparten av abonnentene kun er digitale abonnenter. Mer enn 4000 er komplettabonnenter, det vil si at de får papiravisa og har tilgang til alt digitalt i tillegg, mens drøyt 3000 velger å lese Retten kun digitalt.

En økning i digitale lesere samsvarer med resten av mediebransjen, og ifølge MBL er det koronapandemien som akselererer det digitale skiftet. Våren 2020 ble det satt besøksrekorder for mediehusenes digitale tjenester. Det rapporteres en vekst i bruk av nettaviser, apper og e-aviser fra mars da Norge stengte ned, og trenden fortsatte videre utover våren.

– Koronapandemien preget oss sterkt fra mars og utover. Mens leserne hadde et stort informasjonsbehov og strømmet til de redaktørstyrte mediene mer enn på lenge, opplevde vi samtidig dramatisk fall i annonseinntektene. Dette rammet en hel bransje, ikke bare oss i Retten, men vi har hatt flere år med særdeles gode resultater og har desto større fallhøyde, understreker redaktøren.

– Like fullt viser det seg nok en gang at Retten har dedikerte ansatte både i redaksjonen og i markedsavdelingen som har stått på som aldri før, og nå tør vi tro på at 2020 skal ende veldig greit også. Vi skal fortsette å gi ut papiravis og utvikle det digitale produktet slik vi har gjort de siste åra, sier Jortveit.

Den mørkeste skya om dagen er det distribusjonen som står for. Etter Postens omlegginger først i juli i år, har også Retten i likhet med en del andre papiraviser slitt med leveransene.

– Dette er så beklagelig og vi står på alt vi kan for å få til forbedringer i distribusjonen der det er mulig. At folk er irriterte når de ikke får avisa si er fullt forståelig. Sommeren var ikke god i så måte, og det er for mye tull enda. Jeg må benytte anledningen til å si tusen takk for tålmodigheten hos mange av dere som fortsatt henger med til tross for trøbbel. Vi har fått oppsigelser som følge av elendig levering og det er skammelig at vi ikke har et distribusjonsnett som greier å få ut aviser i detta landet. Nok en gang, tusen takk, og vær så snill og utvis tålmodighet litt til. Vi kan ikke gi opp!

To ganger i året slippes de offisielle tallene for opplag- og leseroppslutning i mediebransjen, og endringene for første halvår i 2020 ble altså offentliggjort 23. september. I Fjellregionen ser endringene slik ut:

Arbeidets Rett ender totalt på 7.488, etter økning første halvår på 47 abonnenter.

Adresseavisen ender på 71.918 etter økning på 772 i første halvår.

Fjell-Ljom ender på 2.416 etter økning på 102 første halvår. Fjell-Ljom utvidet dekningsområdet til Holtålen, i tillegg til Røros, i andre halvår 2019.

Østlendingen ender på 16.433 etter økning på 18 i første halvår.

Alvdal miv/Tynsetingen måles sammen og finnes kun som digital nettavis. De ender på 2035 etter økning på 79.

– Den digitale opplagsveksten fortsetter, og første halvår 2020 passerer vi en milepæl med over én million rene digitalabonnement. Samtidig ser vi at papirkonsumet faller kraftigere enn tidligere, sier Randi S. Øgrey administrerende direktør i MBL.

8 av 10 nordmenn bruker daglig innhold fra norske aviser på tvers av papir og digitale flater. Totalopplaget for norske aviser er på 2,36 millioner og øker med 0,7 prosent fra andre halvår 2019 til første halvår 2020. Det heldigitale opplaget øker med 6 prosent, mens det rene papiropplaget i samme periode går ned med 14 prosent.

– Det er bra at opplaget fortsetter å øke i en krevende tid for mediehusene. Det jobbes intensivt i redaksjoner og utviklingsavdelinger for å tilby journalistikk av høy kvalitet, og et spekter av tjenester for nye abonnenter og lojale brukere av mediehusenes innhold, sier Randi S. Øgrey.

LLA bekrefter at lokalavisene fortsatt står sterkt i Norge. De over 110 avisene tilsluttet Landslaget for lokalaviser (LLA) har omtrent samme samlede opplagstall siste halvår som forrige halvår.

– Lokalavisene har alltid gjort en viktig jobb. I tillegg til å gi innbyggerne nyheter som betyr noe for folks hverdag, bidrar lokalavisene til å skape samhold og lokal identitet. Også etter at korona-epidemien slo inn over Norge, har vi fått demonstrert at lokalavisene tar samfunnsansvar. Avisene våre har bidratt med livsviktig informasjon for innbyggerne, sier Tomas Bruvik, LLAs generalsekretær.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken