- Velkommen til oss ved en annen anledning. Fjellene venter tålmodig

Av

Svar til Ottar Rønning, fra Fastlegefrue på fjellet

DEL

MeningerDet er/bør alltid være interessant å få en sak belyst fra andre ståsted enn sine egne, uansett hvor sikker man føler seg på sine synspunkt. Hytteforbudet er i så måte intet unntak.

Vi har også ei bu i ei anna kommune. Mine foreldre har hytte i ei anna kommune. Min søster har hytte her i kommunen (Røros).

Planer var lagt og barnepulk klargjort, mat diskutert og besøk likeså. Vi hadde gleda oss sånn til å endelig få tid med aldrende foreldre blant annet. Og det spiller absolutt ingen rolle. Ingen. En viruspandemi med uante konsekvenser bryr seg fint lite om 150 km eller om maten er kjøpt på City Syd. Du kan være smitta i en uke før du får symptomer og du kan ha smitta den i familien din som tåler det minst allerede. Som må ha hjelp raskt.

Les innlegget til Ottar Rønning her: Hytteforbud og logikken

For å belyse hvor essensielt din og alle andres hjemmepåske er i år, vennligst les videre.

Min mann er fastlege. Holtålen kommune har pdd. han som eneste lege i 100 % som spesialist. Den andre er vikar i 80 % og så en turnuslege i tillegg. Tre leger totalt er gjengs i små kommuner her på fjellet; Os, Tolga, Rendalen og Folldal har tilsvarende ordninger.

Hvis én lege må holdes i karantene på grunn av at du skled på ski, kuttet opp nesa, og potensielt smittet, så er 33 % av legedekningen i den kommunen ute i minst to uker. Og det er det beste scenariet.

Ambulanser er det også begrenset av. For å sette det i perspektiv; under Rørosmartnan så sov legevakta 40 min på 24 timer og det var på et tidspunkt ikke en ambulanse å oppdrive i to timers radius. Dette var pre-korona, takk og pris.

I likhet med martnan så bringer påska med seg stappfulle hotell, butikker på høygir og tusenvis av turister. Selv med mistanke om at en pasient er smitta, så må tiltak iverksettes prompte. Det tar lang tid å fullstendig desinfisere en ambulanse, og ved potensiell smittefare så må ambulansearbeiderne settes i karantene de også. Det vil si at alle andre oppdrag blir satt på vent, uansett hvor viktige de er. Infarkt eller fødsel; ambulansen må være smittefri.

Aldri før har det norske helsevesen vært mer pressa enn nå. Og vi aner ikke hvordan det blir. Det er snakk om fem-seks dager i april hvor alle med hjertet varmt og holdet kaldt ber om du og andre tar en for landet, for helsepersonell som går på jobb når vi andre vil flykte, for å kunne komme tilbake til det nye normale så fort som mulig. Bli hjemme. Velkommen til oss ved en annen anledning. Fjellene venter tålmodig.

Send inn leserbrev «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags