Verdier handler om våre grunnleggende oppfatninger om hvordan det er ønskelig og riktig å leve. Verdiene våre påvirker hele tiden de mange valgene vi treffer i hverdagen.

Ottar Hellevik – professor emeritus i statsvitenskap UiO

“Du må ikke glemme at du har vært ung en gang du også”, møter jeg ofte når jeg mener noe rundt ungdom, deres holdninger og oppførsel. Joda, jeg har vært ung og gjort mye rart, og mye av det var langt fra smart.

“Det gikk jo bra med meg”. Joda, men så var verden annerledes for 30-40 år siden. La meg fritt sitere en kollega: “Før ble jo ungene nærmest lagt i hattehylla på bilen, det var ikke mye snakk om bilbelte og barnestoler den gangen”.

Heldigvis har jeg blitt voksen og lært en del ting underveis. Med det har jeg også endret mine standpunkt, mitt verdigrunnlag og mine holdninger. Jeg forstår godt at ungdommen presser grenser og gjør sine valg, men det betyr vel ikke at jeg ikke kan være en tydelig voksen og veilede dem.

Vi må tørre og være voksne. Tørre å si ifra. Tørre å veilede. Tørre å være kjipe.

La meg ta noen eksempler. I Nord-Østerdalen er det dessverre fortsatt slik at mange mener det er greit å begynne og drikke alkohol når man er konfirmert. Og med mange, mener jeg mange voksne. Man møter da argumenter som at det ble da folk av de fleste, og farlig er det vel ikke. Noen foreldre sender med barna sine alkohol på fest til og med, under påskudd av at da vet de i hvert fall hva de drikker. Det reiser en hel del spørsmål: Tror du virkelig på at ditt barn kun drikker og ruser seg på det du sender med? Er det virkelig slik at du ønsker å lære barnet ditt at å bryte loven er ok? Mener du virkelig at det er helt greit at en ungdom på 15 år skal drikke alkohol? Eller rave rundt på Tynsetbyen som 13-åring? Mener du at du overfører en god verdi til neste generasjon ved å si at det er greit å bryte loven? Da mener du kanskje at det er greit at de prøver kokain også? Da slipper man jo å bli fyllesjuk...

Loven er ofte tydelig og ikke til å misforstå, som for eksempel rundt alder og alkohol. Tydelig er den også når det kommer til alder og motoriserte kjøretøy, la oss si traktor, men det er kanskje ikke så nøye å følge loven der heller?

Det ligger nok i menneskets natur å tøye grensene. En liten løgn på sosiale medier har vel ikke så mye å si? For å installere og bruke tjenesten Snapchat må man ha fylt 13 år. Det er rett og slett ikke mulig å bruke denne appen før det, hvis man ikke lyver på alderen sin. Snapchat ber nemlig om fødselsdatoen din når du lager deg profil. Joda, vi kjipe voksne forstår at det ikke er grov kriminalitet og “alle har det jo”, men hva lærer vi barna våre? Forstår en 9, 10, 11-åring, eller for den del en 15-16 åring det samme som oss? Spørsmålet er retorisk.

Det handler i bunn og grunn om verdier. Hvilke verdier vi som voksne har og hvilke verdier vi ønsker at våre barn skal ta med seg videre i livet? Kanskje dagens foreldre kan være den generasjonen som blir husket for virkelig å ha tatt et standpunkt, der de gode verdiene fører til oppdaterte holdninger?