Konsernsjef i Tine, Gunnar Hovland, varslet i går kommende oppsigelser og omstrukturering.

I pressemeldingen fra Tine peker han på tre grunner til at de legger ned arbeidsplasser i Ålesund. Hovland påstår at fallende melkeforbruk, betydelig import av meieriprodukter og 200 millioner kroner i årlige «sentraliserende subsidier» til konkurrentene er årsaken.

Hovland må stå for egne valg og slutte å skylde på alle andre. Vi mottar kompensasjon for feil melkepris, vedtatt i 2007. Dette skulle være en permanent kompensasjon for en markedsfeil. Å kalle dette «sentraliserende subsidier» er villedende, og å påstå at vi er årsaken til at Tine omstrukturerer er direkte løgn.

Som fabrikksjef ved Synnøve Finden sitt anlegg i Alvdal, er jeg ordentlig bekymret for våre lokale arbeidsplasser. Synnøve Finden er en hjørnesteinsbedrift, både i Østerdalen og Namdalen. Vi er 120 ansatte på fabrikken her i Alvdal og 30 på fabrikken vår i Namsos. Vi er helt avhengig av konkurransefremmende tiltak for å kunne konkurrere mot Tine.

Lokalt samarbeider vi godt med Tine, og uten den norske melka kunne vi ikke ha produsert produktene vi er så stolte av. Vi kjøper om lag 130 million liter melk fra Tine og den norske bonden årlig, og av dette skaper vi et mangfold i den norske ostedisken. Men dersom konsernsjef Hovland får det slik han vil, og de konkurransefremmende tiltakene fjernes, risikerer vi at all konkurranse i meierisektoren forsvinner.

TINE er en dominerende aktør, med en vertikalt integrert struktur som strekker seg fra bonden til oste-, melke- og yoghurthyllene. Det er det svært vanskelig å konkurrere med, uten de konkurransefremmende tiltakene. På ost alene sitter TINE på 70% av markedet, mens vi representerer 15%.

Det er ikke mulig for oss å møte konkurransen fra TINE, uten at det tas politisk ansvar for å jevne ut forskjellene i meierisektoren. Dersom vi og andre uavhengige meierier i Norge skulle forsvinne, vil det føre til mindre inntekter for den norske bonden gjennom en sterk reduksjon i størrelsen på melkeetterspørselen i landet.