Gå til sidens hovedinnhold

Vi må snakke om det som er kleint og tabu

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uka gjorde vi i Retten noe vi sjelden gjør. Vi brukte oss selv i en reportasje. Riktignok bare den kvinnelige delen av kollegiet, men med stor støtte fra mannfolka.

Grunnen for at vi gjør det er enkel. Vi setter lys på en viktig sak. En sak vi mener vi må være flinkere til å snakke om, og som vi må knuse noen tabuer rundt.

I en lunsjpause kom det fram at flere var dårlige på å ta livmorhalsprøve. Denne enkle, lille prøven. Prøven man til og med får et brev om at det er på tide å ta når det er omtrent tre år siden sist. Da er det bare å ringe legesenteret og bestille seg en avtale, møte opp og gå ut med god samvittighet for de neste tre årene. Så enkelt, men allikevel så vanskelig?

Les også

#sjekk deg: Retten-damene går til gynekologstolen for å sette lys på livmorhalskreft

Ideen om å gå sammen begynte å spire, til kontakten med Røros legesenter ble opprettet og tre av oss sto oppført til undersøkelse. Vi som hadde tatt undersøkelsen de siste par årene slapp, men stilte villig opp med moralsk støtte. Støtten fra den mannlige delen av redaksjonen gjorde kanskje utslaget for at dette i det hele tatt ble noe av.

Selv om ansiktsfargen hos noen til tider var fraværende, og nervøs latter erstattet alvoret i temaet vi er med på å belyse, var alle skjønt enige om at en livmorhalsprøve er en liten pris å betale for å unngå en kreftsykdom. Et lite minutts ubehag hvert tredje år klarer vi, damer!

I 2015 startet kampanjen #sjekkdeg, med det enkle budskapet; ring legen, ta livmorhalsprøve, unngå livmorhalskreft. Kampanjen ble startet av journalist Thea Steen, som selv fikk livmorhalskreft. Sammen med Kreftforeningen og Det Nye gjorde hun en enorm innsats for å unngå at andre skulle oppleve det samme som henne. I 2016 døde Thea Steen, 26 år gammel. Hennes engasjement har båret frukter, for siden kampanjen startet har flere kvinner tatt livmorhalsprøve.

Kreftforeningen sier at hvis livmorhalskreft oppdages tidlig, er muligheten for helbredelse god. Allikevel dør omtrent 70 kvinner av denne kreftformen hvert år. Samtidig viser studier at screening, altså at vi kvinner tar livmorhalsprøve, reduserer forekomsten med 70 prosent. Kreftregisteret sier at halvparten av de som får diagnosen livmorhalskreft er kvinner som ikke har sjekket seg som anbefalt. Mange kunne vært reddet om sykdommen hadde blitt oppdaget tidligere.

Vi må slutte å tenke at denne undersøkelsen er så klein at vi heller hopper over den. Vi må begynne å være stolte over at vi tar oss selv på alvor, og gjør oss selv en tjeneste ved å ta livmorhalsprøven jevnlig. Og vi må snakke mer om det som blir vanskelig å leve med etter at man overlever kreft. Kanskje spesielt underlivskreft. Flere jeg har snakket med forteller om tabuene som er forbundet med operasjon og kreftbehandling i underlivet. Hvor vanskelig et parforhold kan bli. Hvor lite forskning det finnes på senskader, særlig i forbindelse med kvinnekreft. Og hvor alene man kan bli. Vi må snakke om det.

Jeg er en av dem som har fulgt Livmorhalsprogrammet med jevnlige celleprøver – selv om jeg kan tenke meg hyggeligere situasjoner å utsette meg for. Jeg får et brev når det er på tide med en ny test, og terskelen for å bestille seg en time er lavere med en påminnelse. Påminnelsen kommer også sammen med de sterke menneskehistoriene man hører med jevne mellomrom, og historiene man får tettere på seg i form av venner og bekjente som blir rammet.

Kreft rammer hardt, brutalt og urettferdig. Jeg regner meg selv fortsatt som ung her jeg er tidlig i førtiåra, og visse deler av hjernen min tenker at sykdom skjer de som er eldre enn meg. Men flere jevnaldrende rundt meg er rammet, og noen er borte. Tilbake sitter kjærester med et hull i hjertet og små barn er foruten et menneske som skulle vært en evig støtte. Vi rundt kan ikke gjøre noe annet enn å føle med, pøse ut klemmer og strekke ut en hånd.

Det er ikke alltid man kan stoppe kreften fra å ta våre nære og kjære fra oss, uansett hvor flink man er med undersøkelser og prøver. Men vi kan ta de forholdsreglene vi kan, og når det gjelder livmorhalskreft, er regelen ganske enkel. #sjekkdeg.

Kommentarer til denne saken